Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Ivan Šuster iz Oberhausna (foto: Matjaž Merljak)
Ivan Šuster iz Oberhausna

Gospod s fotoaparatom

| 20.12.2010, 12:56 Matjaž Merljak

V slovenskih skupnostih po svetu se rojaki redno srečujejo. Druženje utrjuje medsebojne vezi, krepi pa tudi njihovo zavest, da so člani naroda na sončni strani Alp. Da taka srečanja še dolgo ostanejo v spominu, pomagajo fotografije in video posnetki. V slovenski župniji v Essnu v Nemčiji za fotografiranje dogodkov, pa tudi beleženje s kamero, skrbi rojak Ivan Šuster iz Oberhausna.

K temu ga je spodbudil prejšnji župnik, pokojni Alojzij Zaplotnik. Takrat so naredili tudi domačo spletno stran. To dela povsem amatersko, nekaj se je naučil v mladih letih.

Pri beleženju dogodkov mora biti ves čas pozoren in mora dobro spremljati dogajanje, da česa ne zamudi. Tudi sicer redno obiskuje svete maše, v pomoč mu je tudi to, da je bil v mladih letih ministrant. Pravi, da ljudje zelo radi pogledajo njegove fotografije. Objavljene so na spletni strani župnije.

Ivan Šuster v Nemčiji živi od leta 1966. Prišel je zaradi radovednosti, privabil ga je brat. Slednji se je kasneje vrnil v Slovenijo, Ivan pa je ostal. Dve leti po prihodu se je poroči in ima dva sinova. Vsako leto gre na dopust v Slovenijo.

Povedal je, da je imel dela dosti - zdaj je že upokojen - a če bi bil še enkrat mlad, ne bi šel v tujino. Zaradi domotožja. Ves čas pa je ohranjal stike z domačimi. Od začetka so bili ti pismeni, nato po telefonu, zdaj pa večino stikov opravi preko interneta oz. e-maila. „Če pišeš pismo, je napisano, v drugih primerih pa se slišiš. Če se vidiš, je pa še bolje,“ je zaključil naš sogovornik.

Z Ivanom Šusterjem sem se pogovarjal ob binkoštnem srečanju slovenske župnije v Essnu v maju 2010.

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...