Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ivan Šuster iz Oberhausna (foto: Matjaž Merljak)
Ivan Šuster iz Oberhausna

Gospod s fotoaparatom

| 20.12.2010, 12:56 Matjaž Merljak

V slovenskih skupnostih po svetu se rojaki redno srečujejo. Druženje utrjuje medsebojne vezi, krepi pa tudi njihovo zavest, da so člani naroda na sončni strani Alp. Da taka srečanja še dolgo ostanejo v spominu, pomagajo fotografije in video posnetki. V slovenski župniji v Essnu v Nemčiji za fotografiranje dogodkov, pa tudi beleženje s kamero, skrbi rojak Ivan Šuster iz Oberhausna.

K temu ga je spodbudil prejšnji župnik, pokojni Alojzij Zaplotnik. Takrat so naredili tudi domačo spletno stran. To dela povsem amatersko, nekaj se je naučil v mladih letih.

Pri beleženju dogodkov mora biti ves čas pozoren in mora dobro spremljati dogajanje, da česa ne zamudi. Tudi sicer redno obiskuje svete maše, v pomoč mu je tudi to, da je bil v mladih letih ministrant. Pravi, da ljudje zelo radi pogledajo njegove fotografije. Objavljene so na spletni strani župnije.

Ivan Šuster v Nemčiji živi od leta 1966. Prišel je zaradi radovednosti, privabil ga je brat. Slednji se je kasneje vrnil v Slovenijo, Ivan pa je ostal. Dve leti po prihodu se je poroči in ima dva sinova. Vsako leto gre na dopust v Slovenijo.

Povedal je, da je imel dela dosti - zdaj je že upokojen - a če bi bil še enkrat mlad, ne bi šel v tujino. Zaradi domotožja. Ves čas pa je ohranjal stike z domačimi. Od začetka so bili ti pismeni, nato po telefonu, zdaj pa večino stikov opravi preko interneta oz. e-maila. „Če pišeš pismo, je napisano, v drugih primerih pa se slišiš. Če se vidiš, je pa še bolje,“ je zaključil naš sogovornik.

Z Ivanom Šusterjem sem se pogovarjal ob binkoštnem srečanju slovenske župnije v Essnu v maju 2010.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...