Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Cleveland, Marija Vnebovzeta, ponoči, zima (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, ponoči, zima

Vse je že pripravljeno na božič

| 19.12.2010, 18:07 Matjaž Merljak

Smo pa v adventu, že četrta nedelja je, in vse je že pripravljeno na božični praznik. Morda v kapitalskem svetu vse prezgodaj, saj je bilo že vse okrašeno in razsvetljeno na tedne. Se zdi da trgovci vsako leto izsiljujejo čas, da vse več prodajo, tudi v časih ki niso najbolj naklonjeni odjemalcem.

Kdor sledi svetovnim poročilom vremena, si lahko predstavlja, da je zima silovito prišla v našo deželo v preteklem tednu. Nizke temperature, sneg in močan veter je povzročil nekaj dni težkega potovanja. V sosednji državi je zamet povzročil cestni zastoj, ki je trajal kar 20 in več ur. Tako so bili primorani državni uslužbenci nuditi pomoč ljudem v zametih z helikopterji in takozvanimi snežnimi mobili. Vreme je sicer bilo tudi vzrok, da so bile volitve v nedeljo na referendumskem volišču malo številne, toda tisti ki so bili dovolj hrabri in se podali na volišče, so vsi volili proti novemu zakonu RTV Slovenija. Sodeč po tem in poročili iz Slovenije je bil seveda novi zakon zanikan.

V adventnem času, pred božičnimi prazniki, imajo naše organizacije svoje božičnice, ko se zbero in si poklonijo drug drugemu z prazničnimi voščili. V nedeljo so imele članice oltarnega društva v obeh naših župnijah skupno sveto mašo in popoldne so se zbrale v dotičnih dvoranah, da skupaj praznujejo in si izmenjajo tople besede. V cerkvi svetega Vida je župnik Božnar tudi med mašo sprejel sedem novih članic tega društva, ki veliko pomaga župniji, ne samo v molitvi, namreč tudi finančno. Enkrat mesečno pa tudi nudijo domače krofe odjemalcem, katerih ni malo. Ženske darujejo dosti svojega časa, da imamo priliko odnesti domov to slovensko dobroto našim mlajšim, ki vedno radi posežejo po njih.

Cleveland, Sveti Vid
Cleveland, Sveti Vid © Tone Ovsenik

V župniji Marije Vnebovzete so v ponedeljek imeli člani okoliških župnij spokorno pobožnost. Navzoči so bili vsi duhovniki z župnikom Janezom Kumšetom na čelu. Navzoč za spovedovanje je bil tudi svetoviški župnik, Jože Božnar. To je lepa prilika se srečati in spoznati vernike iz sosednjih župnij in izvesti praznično dolžnost.

V tem predprazničnim času smo tudi vabljeni da darujemo za ostarele redovnice in redovnike v posebnih kuvertah, ki jih prejmemo v zavitku mesečnih ovitkov. Saj so ti ostareli dali svoje življenje v služenju drugim, v izobrazbi mladine, s tolažbo bolnikom in iskanjem pravic zatiranim. Danes je veliko teh slabotnih in ostarelih, ki potrebujejo našo pomoč.

Božični pevski zbor pod vodstvom marljivega človeka, dirigenta Janeza Sršena, se spet pripravlja in nam bo podal božični koncert v cerkvi svetega Vida in ponovil koncert v cerkvi Marije Vnebovzete. Ne prepeva pa ta koncert pred božičem, ko to slišimo po radiju in drugod, marveč po času rojstva Odrešenika, kajti ni mogoče praznovati dogodka, ki se še ni zgodil. Pri sv. Vidu bo dan po božiču in v cerkvi Marije Vnebovzete pa sredi tedna, v sredo zvečer, 29. decembra.

Lepa slovenska navada blagoslova svojih domov za božične praznike in novo leto kakor tudi ob svetih treh kraljev, je še vedno v navadi pri številnih družinah. Zavoje kadila in oglja nam nudita in je so voljo v župniščih in tudi v Slovenski pisarni, ki domuje v svetoviški vasici.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...