Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

16 družin, 116 otrok

| 12.12.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je že tradicionalno v začetku decembra podelila javna priznanja številčnim slovenskim družinam. Letos je bilo to že trinajstič po vrsti, priznanja pa je prejelo 16 družin iz različnih delov Slovenije, ki imajo skupaj 116 otrok.

S pomočjo sponzorjev je zanje pripravila tudi darila. Zbrane je 3. decembra 2010 v prostorih kongresa na Cankarjevi ulici v Ljubljani obiskal tudi Miklavž.

Do letos so priznanja izročili več kot 110 družinam in obdarili več kot 800 otrok. Letos se je na razpis prijavilo 16 slovenskih družin, ki imajo pet ali več otrok. Podelitve se je udeležil tudi predsednik SSK dr. Boris Pleskovič, ki je poudaril, da tako lepega srečanja še ni doživel in se veselil z mladimi družinami, ki podarjajo življenje in skrbijo za prihodnost slovenstva.

Zlata priznanja so prejele družine: Gartner in Bevk - obe sta iz Davče in imata po enajst otrok ter družina Okretič Tomažič s Ptuja, ki ima deset otrok.

Srebrna priznanja so prejele družine Mlinar iz Unca, ki ima osem otrok, ter Novak iz Leš, Molan iz Petelinjeka, Krajnik iz Javorij, Bartol iz Radomelj in Avsec iz Dvora, ki imajo po sedem otrok.

Bronasta priznanja so prejele družine: Lušina iz Dolenje vasi, Skvarča iz Rovt, Klemenčič z Vrha svetih treh kraljev in Marinko iz Ljubljane, ki imajo po šest otrok ter družine Kolenc iz Irče vasi, Kobal iz Oševljeka in Kadivec iz Setnice s po petimi otroki.

Vsaka družina se je predstavila, nekatere so tudi zapele. Starši so povedali, zakaj so se odločili za veliko družino in kako preživijo - v večini primerov dela samo eden od staršev, največkrat oče. Tudi otroci so povedali, kako je živeli v velikih družinah: kakšne so prednosti oz. slabosti.

Več boste slišali ob koncu popoldanske oddaje Slovencem po svetu in domovini, ki se začne ob 17h. Ta prispevek bo na sporedu približno ob 18.45.

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...