Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Božični sejem v Špetru (foto: Miran Mihelič)
Božični sejem v Špetru

Božični sejem v Špetru

| 11.12.2010, 08:09 Matjaž Merljak

Turistično društvo Nadiške doline (Pro loco Nediške doline – Valli del Natisone) v sodelovanju s Turistično zvezo Gornjega Posočja organizira to soboto in nedeljo tradicionalni božični, Razstavno-prodajni sejem izdelkov domače in umetne obrti in tipičnih proizvodov Nadiških dolin in doline Soče. Večini od teh pridelkov daje še posebno verodostojnost, da so zrasli iz te zemlje in so izdelki pridnih rok rojakov.

Božični sejem, pod naslovom Stara dela za današnji božič v Špetru v Slovenski Benečiji (San Pietro al Natisone), poteka, tokrat, v prostorih šolskega centra, že sedmič. Gre pravzaprav za obuditev stare slovenske navade. Na dvodnevni sejem je prijavilo svoje sodelovanje več kot 60 razstavljavcev iz Nadiških dolin, Soške doline in tudi širše, iz Videmske in Goriške pokrajine.

Že nekaj let sodeluje na njem tudi Turistična zveza Gornjega Posočja in bo oba dneva, v času med 10. in 18. uro, sodelovala s kar štirinajstimi stojnicami. Že drugo leto se vključuje tudi posoška fundacija Pot miru. Na promocijskih stojnicah bodo informatorji obiskovalcem predstavljali društveni promocijski material, material lokalnih turističnih organizacij in fundacij. Za preostale stojnice pa je poskrbljeno, da bodo na njih svoje izvirne izdelke, lahko razstavljali in prodajali rokodelci domače in umetnostne obrti in pridelovalci lokalno tipičnih kmetijskih pridelkov. Tako bodo obiskovalci izbirali med različnimi izdelki iz domače volne (kvačkanimi, pletenimi, polstenimi), klekljanimi čipkami, panjskimi končnicami, punčkami iz blaga, izdelki iz soškega in nadiškega kamna, čebeljega voska in lesa. Kupovali bodo lahko ovčji in kravji sir ter skuto, domače čaje, marmelade, naravna žganja, medene kruhke, med in druge čebelarske proizvode.

Izdelki domače obrti.
Izdelki domače obrti na božičnem sejmu v Špetru © Miran Mihelič

Posebnost božičnega sejma v Špetru je, da so vsi razstavljeni izdelki iz naravnih materialov: papirja, gline, kamna, lesa, naravnih vlaken ipd. V skladu z ekološko usmeritvijo sejma, je iz teh materialov tudi ovojna in pakirna embalaža. Za vse izdelke in pridelke velja, da so izdelani ali pridelani na tradicionalne načine, ročno, izvirno in ustvarjalno. Zato je ta sejem po skladnosti predstavitve in čaru razstavljenega blaga, edinstvena prireditev te vrste v širšem čezmejnem prostoru, ki ima multikulturni pridih.

Božični sejem v Špetru
Božični sejem v Špetru © Miran Mihelič

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...