Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Birmovalec nadškof Stanovnik (foto: Svobodna Slovenija)
Birmovalec nadškof Stanovnik

Sveta birma v Buenos Airesu

| 13.12.2010, 08:09 Matjaž Merljak

Na praznik Kristusa Kralja vesoljstva so naši otroci prejeli zakrament Svetega Duha. Bil je lep dan in v prostranem parku pred cerkvijo Marije Pomočnice v Ramos Mejii so se zbrali birmanci, njihovi botri, starši in sorodniki ter veliko slovenskih rojakov, ki so želeli biti navzoči pri tej slovesnosti.

Ob napovedani uri so vstopili v cerkev, ki je bila za to priložnost slavnostno okrašena in razsvetljena. V sprevod so se uvrstili birmanci z botri, ministranti, duhovništvo in birmovalec, msgr. Andrej Stanovnik OFM Cap., nadškof iz Corrientesa. Mašo je daroval g. nadškof, somaševali pa so delegat dr. Jure Rode; duhovniki gostje iz Slovenije Anton Berčan, delan v Ribnici na Dolenjskem, Lado Jaksetič, župnik v Velikih Laščah, p. Jože Urbanija, frančiškan iz Maribora in p. Karel Lavrič, jezuit iz Ljubljane ter g. Igor Grohar. Spovedovala sta p. dr. Alojzij Kukovica in g. Franci Cukjati.

Po veličastni cerkvi je slavnostno odmevalo petje, ki ga je vodil Mešani pevski zbor San Justa. Na orglah jih je spremljala prof. Andrejka Selan Vombergar, s kitarami pa Marjan Godec, Tonči Oblak, Niko Puntar in Marjan Vombergar. Petje je vodil Miloš Mavrič, berili sta brala Pavel Brula in Marta Urbančič Oblak, psalm pa je lepo zapel Marcelo Brula; vsa cerkev je odgovarjala: Pridi, Sveti Duh, pridi in prebivaj v meni …

Sprejmi potrditev, dar Svetega Duha ...
Sprejmi potrditev, dar Svetega Duha ... © Svobodna Slovenija
Pridigo je g. nadškof, izmenoma v slovenščini in španščini, navezal na besede, ki so vklesane v oltar brezjanske Marije Pomagaj v tej cerkvi: »Izgubili so domovino, ohranili so vero«. Zaradi vere smo danes tukaj in otroci bodo prejeli zakrament svete birme, ki naj jih utrdi v veri. Gospod nadškof je posebej nagovoril birmance, da bo njihovo čelo zaznamovano in naj postanejo Kristusovi pričevalci. Naj se nikar ne sramujejo pokazati svetu svojo vero, naj bodo pripravljeni za vero tudi trpeti.

Sledil je obred svete birme. Birmanci, šestdeset po številu, in njihovi botri, so prihajali pred oltar, kjer jih je g. nadškof mazilil s krizmo. Nato se je sv. maša nadaljevala. Ob koncu se je dr. Jure Rode še enkrat zahvalil nadškofu msgr. Andreju Stanovniku, da nas je obiskal in birmal slovenske otroke.

Dekan Anton Berčan pa je delegatu dr. Rodetu izročil relikvije blaženega Lojzeta Grozdeta. Prinesel jih je iz Slovenije za cerkev Marije Pomagaj. Slavje svete birme smo zaključili s pesmima »Marija skoz' življenje« in »Povsod Boga«.

21. november 2010 je bil res lep in blagoslovljen dan za birmance in njihove družine in za vso slovensko skupnost.

Polna cerkev Marije Pomočnice
Polna cerkev Marije Pomočnice © Svobodna Slovenija

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...