Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Miklavž z angeli (foto: Tone Ovsenik)
Miklavž z angeli

Miklavž v Clevelandu

| 10.12.2010, 09:24 Matjaž Merljak

Miklavž je ob svojem godu obiskal tudi rojake v Clevelandu, tako pri Svetem Vidu kot pri Mariji Vnebovzeti. Povsod so pripravili posebne igrice, dobri mož pa je obdaril pridne otroke in obljubil, da se vrne čez leto dni.

Večer s škofom Pevcem poteka vsako leto na petek pred Miklavževim dnem v kapelici Borromeo semenišča, kjer domuje škof v rezidenci. Tokrat je bilo v petek, 3. decembra. Škof Edvard Pevec je prvo daroval sveto mašo, med katero je prepeval mešani pevski zbor, Glasbena matica in po končani maši podal krajši koncert božičnih pesmi. Po maši se je vse preselilo v dvorano in sledil je sprejem z škofom. Ta lepi večer je bil tudi letos zelo dobro obiskan, saj je škof zelo spoštovan, kot dobri pastir in prijatelj mnogih, čeprav že v pokoju.

Otroški svetnik sveti Miklavž je tudi letos imel natrpan urnik, saj je pravljično prišel v dvorano Marije Vnebovzete v soboto zvečer, 4. decembra, kjer so ga tamkajšnji otroci slovenske šole nestrpno pričakali z igrico Franca Juvana Kdo bo zmagal. Prizor obiska z nebes, vražje zarote in angelske pomoči so otroci v lepi slovenščini ljubko predstavili. Njegov prihod je seveda vedno navdušeno sprejet, ko se prikaže na odru v spremstvu angelov. Miklavževo obdarovanje je potekalo zelo prisrčno, saj otroci so skrbno prišli na oder, ko jih je dobrotnik poklical. Vse je pa potekalo ob polni dvorani družin z malimi člani. Ko je padel zastor in se je Miklavž poslovil in obljubil da se spet vrne drugo leto, je svojo pot nadaljeval.

Pri Svetem Vidu so ga pričakali z igrico
Pri Svetem Vidu so ga pričakali z igrico © Tone Ovsenik

Drugi dan v nedeljo, 5. decembra je namreč spet nadaljeval svoje poslanstvo in se oglasil v dvorani svetega Vida. Tudi tu so ga učenke in učenci slovenske šole lepo sprejeli s kratko Peratovo igrico, Otroci čakajo sv. Miklavža. Igrica pač prikaže mamo z otroci, ko pišejo pisma Miklavžu z svojimi željami. V skrbeh pisma odložijo na okno, da jih Miklavž vidi in odnese. Otroci pa so v skrbeh in čakajo, kaj bo Miklavž odločil in bo prinesel, ker ne vedo ali so bili dovolj pridni dobiti darila ali šibo. Naslednje so priplesali mali angelčki z darili, ki jih pripravljajo v pomoč svetniku in seveda bil je tudi nastop škratov, parkeljnov, ki so s svojim vražjim plesom ostrašili mladino in jih vzpodbudil naj bodo pridni in poslušajo starše. Magično so angelci pred Miklavžem pregnali hudičke z odra in iz nebeških stopnic je stopil svetnik sam, ki je v pozdravu mladine podal svoja navodila malčkim, kako je treba, da se vedejo, da bo on kakor tudi njihovi starši ponosni na svoje. S pomočjo angelčkov je Miklavž tudi tu obdaril vse mlade navzoče in ob koncu obljubil, da se spet vrne čez leto dni. Mislim, da je tu treba se zahvaliti staršem otrok, ki tedensko vozijo svoje v sobotno slovensko šolo in s tem podarijo svojim družinam nekaj slovenskega, naših navad in običajev, ki nas združujejo v narod kakršen smo.

Pevci so Miklavža pozdravili s petjem pod vodstvom Janeza Sršena
Pevci so Miklavža pozdravili s petjem pod vodstvom Janeza Sršena © Tone Ovsenik

V soboto, 4. decembra, je v cerkvi svetega Vida gostoval pevski zbor Sv. Cecilije z glasbeniki. Pel je namreč med mašo, Vigilijo in po maši podal bogati koncert, božičnih in drugih sakralnih pesmi. Po koncertu je sledil prigrizek v dvorani in lepa prilika se pomeniti z gosti.

V sredo je bil zapovedan praznik Marijinega Brezmadežnega Spočetja. V obeh naših župnijah sta bili darovani dve sveti maši in še maša, Vigilija na predpraznik zvečer. Marija Brezmadežno Spočeta je zavetnica Amerike. V Washingtonu, glavnem mestu stoji veličastno svetišče njej v čast in tam je tudi slovenska kapelica posvečena Mariji Pomočnici.

V tem predbožičnem času se pa tudi zberejo člani različnih slovenskih organizacij na takozvanih božičnicah. Štajerski-prekmurski klub, kakor tudi Primorski klub imajo svoj božično praznični dan ta konec tedna, soboto in nedeljo v dvorani Marije Vnebovzete.

Miklavž z angeli
Miklavž z angeli pri Mariji Vnebovzeti © Tone Ovsenik

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...