Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Veliki upi za Dunjo

| 17.12.2010, 07:47 Matjaž Merljak

V Selah na avstrijskem Koroškem gojijo množične šport. Uspešni so njihovi nogometaši. Ponosni pa so tudi na tiste, ki uspejo kot posamični športniki. Med njimi je 16-letna biatlonka Dunja Zdouc. Kot mladinka dosega zelo dobre rezultate.

Mama Zala Zdouc je na nedavni tiskovni konferenci o zamejskem športu povedala, da Dunja od lani obiskuje šolo v Sallfeldnu na salzburškem.

To je višja šola za športno maturo. Pouk poteka po posebnem modelu: septembra in oktobra imajo poleg pouka popoldan treninge. Od sredine oktobra imajo dva dneva v tednu treninge, pouk pa ostale štiri dni. Od novembra imajo štiri dni treninge in dva dneva pouk. Tako je do konca marca, nato pa je spet vsak dan pouk, popoldne pa treningi. To se je zelo obrestovalo. Tako imajo dobre športe možnosti za treninge in dijaki dobro napredujejo in se tudi umsko razvijajo.

Kako je prišla na tako šolo?
Za biatlon v Selah in sploh na Koroškem nimajo možnosti treninga. Dunja ima poleg talenta za tek tudi talent za streljanje, njen ded je bil lovec.

Dunja Zdouc na smučeh
Dunja Zdouc na smučeh © Spletna stran DSG Sele-Zell
Nekaj časa so se vozili v 250 kilometrov oddaljen Sallfelden. Rezultati prvih tekem so bili zelo dobri, kljub temu, da ni imela treningov. Ko je zaključila 4. razred slovenske gimnazije, je naredila sprejemne izpite za gimnazijo na salzburškem.

Premagalo jo je domotožje in je nekaj tednov še naprej obiskovala slovensko gimnazijo. Kasneje je le odšla na salzburško in v enem letu nadoknadila znanje francoščine in športnih ved. V enem letu je zelo napredovala in osvojila avstrijski pokal pri mladinkah ena, alpski pokal, kjer je vključena tudi Slovenija in še nekaj drugih visokih uvrstitev.

Letošnji cilj je narediti kvalifikacije za mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo januarja v češkem Novem mestu in kvalifikacijo za evropski mladinski olimpijski festival v Jablani.

Sicer pa je Zala Zdouc, Dunjina mama, vrhunska atletinja v teku na dolgih progah, gorskem teku in teku na smučeh.

Max, Zala, Dunja Zdouc in Toni Wutte
Max, Zala, Dunja Zdouc in Toni Wutte © Spletna stran DSG Sele-Zell

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...