Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Šport v Selah

| 16.12.2010, 07:47 Matjaž Merljak

V Selah pod Košuto na avstrijskem Koroškem živi 650 ljudi. Že 50 let deluje športno društvo DSG Sele-Zell. Ponosni so na skupinske športne uspehe, prav tako pa tudi dosežkov samostojnih vrhunskih športnikov. Ti se pač ne rodijo vsak dan.

V Selah so letos - ob 50-letnici - uredili športni park. Pri tem jim je pomagala tudi Republika Slovenija. Kot je na nedavni tiskovni konferenci o zamejskem športu povedal predsednik slovenskega športnega društva DSG Sele-Zell povedal predsednik Alexander Mak, je njihov nogometni stadion med najlepšimi na Koroškem.

Novo nogometno igrišče
Novo nogometno igrišče © Spletna stran društva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ima dve igrišči, poleg tega pa še veliko slačilnico, kantino, igrišče za otroke, savno, zdaj urejajo tudi drsališče. Trudijo se za množini šport, saj nimajo možnosti, da se razvije kakšen posamezni vrhunski športnik.

Povedal je še spodbudno novico, da so v zadnjem času selske nogometaše na članskih tekmah na drugih igriščih začeli pozdravljati tudi v drugem deželnem jeziku - slovenščini. In to v krajih, kjer tega nebi pričakovil. Stvari se izboljšujejo tudi na področju medijev - ime društva pravilno pišejo, da je ime najprej v slovenščini in nato v nemščini.

Alexander Mak je še povedal, da niso dvojezično društvo, ampak povsem slovensko. So edino društvo na Koroškem, kjer je občevalni jezik v vseh življenjskih položajih slovenski. Tako je bilo pred 50 leti poslanstvo ustanovitelja, kaplana Ivana Matka. Alexander Mak se je zahvalili Republiki Sloveniji, ki društvu pomaga in ga financira. Pravi, da bodo drugo leto lahko uresničili hokejsko areno.

Novo hokejsko igrišče
Novo hokejsko igrišče © Spletna stran društva

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...