Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Rozina Lovrenčič (foto: Matjaž Merljak)
Rozina Lovrenčič

40 let bivanja v Nemčiji

| 08.12.2010, 19:30 Matjaž Merljak

Rozina Lovrenčič iz Krefelda je predsednica društva Slovenski zvon, ki deluje 30 let. Praznovanje obletnice je bilo konec leta 2009. Pobuda za društvo je nastala pri slovenski sveti maši, zato tudi ime Slovenski zvon.

V društvu imajo letni program: praznujejo dan kulture, dan državnosti, organizirajo različne gledališke predstave - gostovanja iz Slovenije, prijatelji so z različnimi pevskimi društvi. Slovensko dopolnilno šolo imajo že 32 let. Nastala je torej pred društvom. Naša sogovornica je povedala, da so društvo ustanovili starši, ki so otroke vozili v šolo.

Kot društvo se trudijo, da so podpora učitelju Dušanu Čegovniku in učencem, zato jih tudi povabijo na prireditve. Rozina Lovrenčič se spominja, da je, ko je imela sama mladoletnike, organizirala mladinsko vokalno skupino. Obstajala je šest let. Po odhodu članov na študij v različna mesta, se je skupina razšla.

Društvo tesno sodeluje s slovensko katoliško misijo. Vsako tretjo nedeljo v mesecu imajo v Krefeldu slovensko sveto mašo, sama pa že 10 let skrbi za pogostitev vseh ljudi, ki pridejo k maši.

In kaj je Rozino Lavrenčič pripeljalo v Nemčijo? Po končani maturi leta 1969 je bila radovedna, imela je možnost iti in jo je izkoristila. Po prihodu je bila sprva razočarana, saj jo je zagrabilo domotožje, ni bilo primerne družbe, kasneje se je privadila, ustvarila je družino in dom. Razmišlja, kako bo, ob pokoju. V slovensko društvo se je vključila, ko so otroci začeli hoditi v vrtec in šolo. Vedno je bila tudi povezana s cerkvijo. Kot še pravi, gredo njeni otroci zelo radi v Slovenijo.

Z Rozino Lovrenčič sem se pogovarjal na binkoštnem srečanju slovenske župnije v nemškem Essnu v maju 2010.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...