Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Jelka Rožman (foto: Matjaž Merljak)
Jelka Rožman

Iz Ljutomera v Krefeld

| 07.12.2010, 15:01 Matjaž Merljak

Jelka Rožman živi v Krefeldu, ki je 50 km oddaljen od Essna. V Nemčijo je prišla leta 1971. Poročila se je z možem, ki je tam živel tri leta pred njenim prihodom. Z njim sta se srečala v Mariboru, pri ljudeh, kjer je on prej stanoval.

Doma je izgledalo, da zanjo ne bo zaposlitve. Trudila se je za štipendijo, a v tistih časih so jo dobili le tisti z rdečimi knjižicami. V Nemčiji pa ni bilo nobenih težav, imela je celo srečo. Na banki so je bili veseli, ker je dobro govorila nemško in tudi slovensko. Banka si je ugled gradila s tem, da je imela zaposlenega nekoga, ki zna tudi jezik priseljencev. Od leta 1973 je zaposlena pri Sparkasse.

Čeprav je kot edinka zapustila starše, je zadovoljna. En sin je odrasel pri starših v domovini, tudi ta, ki je v Nemčiji govori slovensko. Lani je izgubila moža. Njegova bolezen in preizkušnja pa sta rodili molitveno skupino ...

V neki župniji je ves dan izpostavljeno Najsvetejše, vsak večer se moli rožni venec. Mož je dosegel, da se ob ponedeljkih molijo vsi trije deli. Prihajalo je tudi nekaj Slovenk, a se je skupina malo razkropila. Ona prihaja vsak večer. To je bilo, ko je še hodila v službo, kar naporno.

Razmišlja o vrnitvi v Slovenijo, a najbrž ne za stalno, saj en sin živi v Nemčijo. Dom jo veže, četudi starši niso več živi, saj dom ostane vedno dom.

Z Jelko Rožman sem se pogovarjal na binkoštnem srečanju slovenske župnije v nemšekm Essenu v maju 2010.

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.