Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Šola svetega Martina,Cleveland (foto: Tone Ovsenik)
Šola svetega Martina,Cleveland

Advent v Clevelandu

| 05.12.2010, 17:27 Matjaž Merljak

S prvo adventno nedeljo smo stopili v čas upanja in pričakovanja, ki sega v čase, ko so v starodavnem Izraelu potrpežljivo čakali na prihod Mesije, kot je naša Mati Marija čakala radostno in pričakujoče na rojstvo njenega Sina, našega Odrešenika. Tudi mi bomo vzeli te tedne, da se pripravimo na praznovanje Kristusovega rojstva. Advent je tudi čas da se zahvalimo Vsemogočnemu za brezmejni dar odrešenja. Odrešenik je prišel in z njim se je izpolnilo upanje Stare zaveze. Za nas kristjane je tole novo pričakovanje. Zveličar more priti v srce vsakega človeka, da more živeti na tem svetu kot kristjan in nekdo, ki hrepeni po Kristusovem drugem prihodu ob koncu časov.

V cerkvi svetega Vida smo na to prvo adventno nedeljo prejeli knjižico o pripravah na Jezusov prihod. Knjižica vsebuje lepa navodila o premišljevanju za vsaki dan adventa in tudi nam ponuja svetopisemske izvlečke, kako se pripraviti na prihod Odrešenika. Najdemo tudi zgodovinska pričanja in navade o pripravah na rojstvo Kristusa v različnih krajih sveta. Kako se in so se ljudje pripravili na praznovanje. Te priprave potekajo tudi v naših cerkvah, kot npr. Blagoslov venca z štirimi svečami na prvo adventno nedeljo.

V adventnem času je tudi obisk otroškega svetnika, Miklavža, ki pride vsako leto in obdari naše malčke z darili ali porednim prinese šibo, po zaslugi. Miklavž je obiskal našo mladino že sinoči v dvorani Marije Vnebovzete, kjer so ga otroci pričakali z krajšo igrico in danes ga je pot zapeljala v dvorano svetega Vida in tudi tu so ga otroci nestrpno sprejeli z svojo igrico. To je še zmeraj lepa slovenska navada, ki še vedno ima dober odsev pri mladini.

V župnijskem oznanilu svetega Vida opažamo podatke, ki kažejo o dobrem delu župnije v podporo katoliške izobrazbe od otroškega vrtca do univerze. Župnija je namreč od leta 1996 razdelila čez 2 milijona za štipendije farne mladine, ki obiskuje katoliške ali privatne šole. Zahvala te dobrodelnosti gre predvsem dobrotnikom župnije, ki so darovali sredstva, posebno pa pokojnemu Edvardu Mihevcu za njegovo dobrosrčnost, saj je podaril ogromno vsoto za izobrazbo farnih učencev in študentov. Istočasno je župnija potrošala potrebna sredstva svoji šoli, ko je še obstojala.

Marija Vnebovzeta, Cleveland
Marija Vnebovzeta, Cleveland © Tone Ovsenik

Danes je nedelja oltarnih društev, saj je bila darovana sveta maša v obeh naših cerkvah, kjer so se zbrale članice in skupaj prejele sv. obhajilo, imele so molitveno uro in po njej so se zbrale na sestanku.

Adventna spokorna pobožnost bo v ponedeljek, 13. decembra v cerkvi Marije Vnebovzete, kjer so bodo zbrali župljani okoliških župnij z namenom prejeti zakrament svete spovedi v pripravi na praznik rojstva našega Odrešenika. Vsi duhovniki teh župnij bodo navzoči za spovedovanje.

Adventno »Drevesce dobrote« stoji v cerkvi Marije Vnebovzete ob kipu sv. Lovrenca in je namenjeno dobrotnikom se ustaviti ob njem in darovati darilca za Katoliški center ali Življenjsko pravico.

V tem adventnem času imajo tudi skoraj vsa društva svoje božičnice, kjer se zberejo člani organizacij in se posvete praznovanju ali pripravi na praznovanje tega lepega časa v letu.

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.