Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Video: Deset najpomembnejših novic

Cerkev po svetu | 29.12.2010, 07:00 Marta Jerebič

ROME REPORTS je zbral deset najpomembnejših novic iz Vatikana v letu 2010, ki bodo imele kratkoročen ali daljnoročen vpliv.

Na desetem mestu je ustanovitev Papeškega sveta za novo evangelizacijo, ki je papežev odgovor na upadanje števila katoličanov v Evropi in Severni Ameriki. Na to temo je za leto 2012 sklical tudi sinodo škofov.

Na 9. mestu: Papež je ustanovil komisijo za preučitev domnevnih prikazovanj Device Marije v Medjugorju. Delo komisije je strogo zaupno, njene ugotovitve pa bo dobila v roke samo Kongregacija za nauk vere.

Številka 8 je imenovanje kard. Velasia De Paolisa kot papeževega delegata za urejanje razmer znotraj redovne skupnosti Kristusovih legionarjev, potem ko so prišli v javnost škandali njihovega ustanovitelja.

Sedma novica je izpostavitev turinskega prta. V času 44-dnevne izpostavitve javnosti je to najpomembnejšo relikvijo Katoliške Cerkve obiskalo dva milijona ljudi. Počastil jo je tudi papež Benedikt XVI.

Na šestem mestu je konzistorij za podelitev kardinalske časti 24 novim kardinalom. Njihovo število se je s tem dvignilo na 203, od katerih jih ima volilno pravico 121. Samo toliko jih lahko glasuje na morebitnem konklavu.

Peto mesto zaseda sinoda škofov za Bližnji vzhod, med katero so se katoliški voditelji iz Svete dežele sestali s papežem, da bi preučili možnosti za zaustavitev izseljevanja kristjanov iz dežele, kjer je bil Jezus rojen.

Četrta najpomembnejša novica je knjiga - intervju s papežem z naslovom »Luč sveta« in dokument “Verbum Domini” o Svetem pismu. Knjiga pokaže papeževo bolj osebno plat in njegove poglede na aktualna vprašanja, v “Verbum Domini” pa Benedikt XVI. piše o svoji priljubljeni temi, Svetem pismu.

Številka 3 je sklep leta duhovnikov. Benedikt XVI. je skupaj s 15.000 duhovniki daroval doslej najštevilčnejšo mašo na trgu Sv. Petra v zgodovini. Pri maši je Boga in žrtve spolnih zlorab s strani duhovnikov prosil odpuščanja. Obljubil je, da bo Cerkev storila vse, kar je v njeni moči, da se »to ne bo nikoli več zgodilo«.

“Obljubljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da se take zlorabe ne bodo nikoli več ponovile.”

Druga največja novica leta 2010 je iskanje rešitev za problem spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Po objavi dveh poročil na Irskem, ki so odkrile na stotine primerov zlorab otrok s strani več deset duhovnikov in redovnikov, je papež ukazal, naj se ti primeri raziščejo pošteno in pogumno, da bi preprečili ponovitev takih zlorab.

Napisal je tudi pismo irskim katoličanom, v katerem je osebno prosil odpuščanja žrtve. Zatrdil je, da je v takih primerih zgrešeno molčati in ščititi dobro ime Cerkve.

Največja novica letošnjega leta pa je papeževo potovanje v Veliko Britanijo, ki pravzaprav združuje največje teme letošnjega leta.

Med poletom v Edinburgh je papež priznal, da je bila Cerkev premalo pazljiva in odločena hitro in ustrezno ukrepati zoper spolne zlorabe. Zato je po njegovem najpomembneje pomagati žrtvam, da bodo presegle travmo in si znova uredile svoje življenje.

Na ekumenskem področju je papež sredi postopka oblikovanja katoliških ordinariatov, ki bodo sprejeli anglikanske skupnosti, obiskal anglikanskega primasa Rowana Williamsa, s čimer je postal prvi papež, ki je kdaj koli stopil v Westminstrsko opatijo, ki je najpomembnejše anglikansko središče.

V Westminster Hallu je spregovoril 1,800 britanskim politikom, poslovnežem in razumnikom o odnosu med politiko in vero. “Če moralna načela, na katerih sloni demokratični proces, ne podpira nič bolj trdnega kot zgolj družbeni konsenz, potem je krhkost procesa povsem razvidna – v tem je tudi resnični izziv za demokracijo.”

Med obiskom je Benedikt XVI. za blaženega razglasil tudi svojega priljubljenega razumnika, kard. Johna Henrya Newmana, velikega branilca svobode vesti in predhodnika drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...