Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI.: pred božičem si očistimo vest

Papež in Sveti sedež | 22.12.2010, 13:05 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci spregovoril o pripravi na božič. Ob tem je poudaril predvsem to, da si moramo očistiti vest. Nekaj misli je namenil tudi pomenu jaslic.

Odrešenik prihaja zato, da bi odvzel moč zlu in vsemu, kar nas lahko oddalji od Boga, ter nam vrnil nekdanji sijaj. S svojim prihodom med nas nam kaže in uči, kako naj mu bomo podobni in težimo k popolnosti, ter osvetljuje našo zemeljsko pot.

Dete Jezus naj nas ne zaloti nepripravljene, ko si prizadevamo samo za olepšanje zunanje stvarnosti. Skrb za čiščenje naših ulic in hiš naj nas še bolj spodbudi, da bomo svojo dušo razpoložili za srečanje z Njim, ki nas bo obiskal. Očistimo svojo vest in življenje vsega, kar je v nasprotju s tem prihodom: misli, besede, drže in dejanja. To nas bo spodbudilo, da bomo delali dobro in v tem našem svetu uresničevali mir in pravičnost za vsakega človeka ter tako hodili naproti Gospodu.

Značilno znamenje božičnega časa so jaslice. Te so izraz našega pričakovanja in zahvaljevanja Njemu, ki se je odločil, da bo postal deležen naše človeške narave, v revščini in preprostosti. Papež je izrazil veselje nad dejstvom, da ostaja živ običaj postavljanja jaslic po domovih, delovnih mestih in drugod, saj to predstavlja »pristno pričevanje krščanske vere, ki lahko tudi danes vsem ljudem dobre volje nudi podobo brezmejne Očetove ljubezni do nas.

Ob koncu avdience je papež še zaželel, da bi nam božični čas podaril nekaj miru in veselja ter omogočil, da bi lahko začutili dobroto našega Boga, ki je postal Otrok, da bi nas odrešil ter nam vlil novega poguma in luči na naši poti.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...