Petra StoparPetra Stopar

Benedikt XVI: škandali spolnih zlorab so za Cerkev klic k prenovi

Papež in Sveti sedež | 20.12.2010, 14:23 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je danes sprejel kardinale, druge člane rimske kurije in vatikanske mestne uprave. Gre za tradicionalno srečanje ob izmenjavi božičnih voščil. Sveti oče je to priložnost izkoristil za predstavitev svojih pogledov na stanje Cerkve in družbe v današnjem svetu. Govor je osredotočil predvsem na škandale spolnih zlorab, sinodo škofov za Bližnji vzhod in beatifikacijo kardinala Newmana. Ob tem je pozval k ustavitvi kristjanofobije v svetu.

Papež je med drugim z ostrimi besedami spregovoril o krizi, ki so jo povzročili škandali spolnih zlorab. Ravno v letu duhovnikov so na dan prihajali novi in novi primeri. Po besedah svetega očeta mora Cerkev to ponižanje sprejeti kot klic k resnici in prenovi. Prav tako pa ne smemo molčati o kontekstu sodobnega časa, ki je povzročili, da je število zlorab čedalje več. Sveti oče je ob tem omenil trg otroške pornografije, trgovanje z otroki in spolni turizem, ki ga družba vse bolj dojema kot normalnega. Če želimo nasprotovati tem silam, je treba pozornost najprej usmeriti na ideološka izhodišča. V 70-ih letih prejšnjega stoletja se je razvila teorija, po kateri pedofilija ni bila škodljiva niti za odraslega niti za otroka. Ta misel je izprijena, je dejal Benedikt XVI., in pomeni zanikanje tega, da so določene stvari zle že same po sebi.

Papež je nato pozornost namenil sinodi škofov za Bližnji vzhod. Spomnil je na vidne in globoke rane, ki prizadevajo to območje in poudaril, da nasilje ne prinaša napredka. Dejansko le ustvarja razmere, kakršnim smo priča sedaj.

Benedikt XVI. je na dolgo spregovoril tudi o svojem apostolskem obisku v Veliki Britaniji. Po njegovih besedah je pristna svoboda mogoča samo z moralnim konsenzom v družbi, ki ga je krščanstvo zgodovinsko zagotovilo. Spregovoril je tudi o kardinalu Johnu Henryju Newmanu, ki ga je med obiskom razglasil za blaženega. Postavil ga je za zgled zvestega in vestnega državljana.

V imenu kardinalov je papeža nagovoril dekan kardinalskega zbora, Angelo Sodano, ki je napovedal pobude solidarnosti za prebivalce Haitija in Iraka.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.