Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Naš gost - prof. dr. Vlado Ravnik

| 20.11.2010, 20:46 Blaž Lesnik

Zapisan cvetju, goram in botaniki. Pravzaprav bi lahko rekli tudi "zarisan", saj je s svojim risarskim talentom v več knjigah približal cvetje, predvsem gorsko. Odkril in poimenoval je tudi dve podvrsti kamniška murka in vrtaška zvončica. Naš gost je bil prof. botanike dr. Vlado Ravnik.

86-letni Vlado Ravnik ni samo strokovnjak botanik, ampak tudi botanik umetnik, saj cvetje predstavlja s črno belo risbo, z akvareli in tudi fotografijo. Sam pravi, da je verjetno talent prišel od očeta, puškarskega mojstra, ki je graviral puškina kopita v Borovljah.

Vse risbe slika po rastlinah – „živih modelih“, ki jih je nabral v naravi. Treba je bilo vedeti, kdaj cvetijo, kjer rastejo. Potem sem hodil po terenu in nabiral rože. Nikoli nisem nabral več kot eno ali dve. S seboj sem imel škatlo, v kateri je bil navlažen šotni mah. Ko sem rastlino odtrgal, sem jo položil v škatlo in ko sem prišel domov, sem takoj začel z risanjem. Narisal sem jo večkrat, dokler ni bila taka, kot je treba. Potem sem jo prenesel na risalni papir in jo začel barvati. Najprej cvetove, potem pa ostalo. Zgodilo pa se je, da so rastline že med potjo ovenele in sem se moral vrniti ponje.

Divji klinček
Divji klinček © ARO
Za preprostejšo rožo potrebuje en dan, bolj zapletene mu vzamejo tudi teden dni. Zadnja, ki jo je narisal, je gorski bezeg z rdečimi plodovi. Oktobra je izšla njegova knjiga Alpsko cvetje Slovenije in izbor nekaterih drugih gorskih rastlin. Pri nastajanju je sodelovala cela družina. V oddaji je razkril še marsikaj, tudi zgodbo iz svojih predavateljskih let, ki še danes kroži med njegovimi študenti:

Risal sem cvetove in plodove, vse s kredo na tablo. Drugače ni šlo. Če bi imel diapozitiv, bi ta prej zgorel v projektorju. Študentje so to prerisovali. Z levo sem risal, z desno pa pisal. Potem sem seveda vse zbrisal in smo šli naprej. Študentje so bili v zadregi, ker niso mogli tako hitro slediti. Zato so se razdelili v dve skupini – eni so pisali, drugi risali, potem pa so vse sestavili skupaj.


Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...