Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Poskusni odklop

| 15.11.2010, 17:21 Matjaž Merljak

V ponedeljkovem dopoldnevu smo pripravili kontaktno oddajo ob prehodu iz analogne na digitalno televizijo v Sloveniji. Gost v studiu je bil Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije.

V Sloveniji televizijo prek sobne ali strešne antene spremlja približno tretjina gospodinjstev, kar je v primerjavi s sosednjimi državami malo. Teh se sprememba tudi tiče. Od 1. decembra 2010 bo televizijski signal samo še digitalni. Sprejem bo mogoč z novim televizijskim sprejemnikom, ki podpira standarda DVT-B MPEG4 in AAC. Lahko pa kupite tudi pretvornik, ki stane od 40 do 80 evrov.

Boštjan Okorn je še poudaril, da digitalna televizija prinaša televizijske programe nacionalne televizije v 93 odstotkov gospodinjstev, komercialni multipleks Norkring pa pokriva 85 odstotkov prebivalstva. Črne lise bodo ostale, tam bo televizijo možno spremljati prek satelita.

Po dostopnih podatkih v Sloveniji še 90 tisoč gospodinjstev ni kupilo pretvornika ali ustreznega digitalnega sprejemnika. Če bi radi preverili, ali že imate omogočen sprejem digitalnega signala, bo nocoj na TVS 2, A kanalu in TV 3 ob 19.30 poskusna zatemnitev signala. Če boste program nemoteno spremljali, vam ni treba nič narediti, v nasprotnem primeru pa.

Pojav na ekranu, če nimate digitalne televizije
Pojav na ekranu, če nimate digitalne televizije © Matjaž Merljak

V oddajo smo opozorili še, da tistim, ki spremljajo televizijo prek kabelske televizije ali IP televizije ni treba storiti ničesar, sploh pa ne nasedati ponudbam, da potrebujejo digitalno kabelsko televizijo.

Poglejte tudi četrtkovo novico.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.