Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Slovenija | 25.11.2010, 07:40

25. november je za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasila OZN leta 1981 v spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960. 16-dnevne akcije proti nasilju nad ženskami so del svetovne kampanje za pravice žensk. Osrednji dogodek bo v Novi Gorici.

Na notranjem ministrstvu in policiji v sodelovanju z Zvezo za nenasilje tako tudi letos pripravljajo več aktivnosti, s katerimi želijo spodbuditi žrtve, da hitreje iščejo pomoč, in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja. Prav tako želijo spodbujati ljudi, da se ne umikajo, ko problem zaznajo v svoji okolici.

Preprečevanje nasilja v družini, sploh nasilja nad ženskami in otroki, je sicer ena prednostnih nalog ministrstva za notranje zadeve, so zapisali v sporočilu za javnost na MNZ. Gre za kompleksen, večplasten problem, ki mora postati v družbi bolj prepoznaven, da ga bomo lažje reševali.

Osrednji dogodek bo na Bevkovem trgu v Novi Gorici, ko bodo notranja ministrica, predstavniki policije in nevladnih organizacij Zveze za nenasilje ter novogoriški župan ob stojnici mimoidočim delili promocijski material ter opozarjali na pomen prijave nasilja v družini. Dogodek se bo nadaljeval s posvetom v sejni sobi novogoriške občine. O nasilju nad ženskami bodo v petek spregovorili tudi v državnem zboru.

Ob dnevu boja proti nasilju nad ženskami pa je v Ljubljani potekal posvet v skupni organizaciji Slovenske ženske zveze pri SLS, Ženskega odbora SDS in Ženske zveze NSi, na katerem so nastopile Vesna Starman SLS, Alenka Jeraj SDS in Mojca Kucler Dolinar NSi.

Vesna Straman je dejala, da živimo v družbi, kjer se žensko še vedno predstavlja kot nežnejši, šibkejši spol, kar napeljuje k napačnemu razmišljanju, da je žensko treba zaščititi in da ni sposobna za delo, predvsem tisto delo, ki zahteva moč in oblast. Poleg tega je še vedno veliko ovir, ki ženskam onemogočajo hkratno delovanje tako na materinskem kot poklicnem ali celo političnem področju. Pa čeprav imajo pravico do vsega. "Dejstvo je, da ekonomska kriza najprej prizadene šibkejši del populacije in prav ženske v teh časih plačujemo višjo ceno. Statistika kaže, da je v tem času več žensk brezposelnih kot moških. Tudi to je vrsta nasilja, saj se ekonomska odvisnost hitro sprevrže tudi v dejansko ekonomsko nasilje," meni predsednica SŽZ pri SLS Vesna Starman.

Slovenija, Svet
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...