Marko ZupanMarko Zupan
Otroci Darfurja (foto: ARO)
Otroci Darfurja

EU v živo: Mednarodna Karitas

Slovenija | 23.11.2010, 18:59

Oddajo „EU v živo“ smo tokrat v celoti namenili prispevku Slovenske Karitas na mednarodnem področju. Pogovarjali smo se s sodelavka pri Slovenski Karitas za Mednarodno razvojno in humanitarno pomoč Jano Lampe ter sodelavcem za Mednarodno sodelovanje in povezovanje Alojzij Štefan.

Letošnji teden Karitas poteka pod naslovom Nič revščine, ukrepajmo zdaj! Posebej ga zaznamuje 20-letnica delovanja Karitas v Sloveniji. Z različnimi aktivnostmi in dogodki se bo v evropskem letu boja proti revščini in socialni izključenosti ter pastoralnem letu krščanske dobrodelnosti in solidarnosti Karitas pridružila tudi prizadevanjem za večjo ozaveščenost o revščini v Sloveniji in Evropi.

Revščina se nezadržno povečuje tudi pri nas. Število prejemnikov pomoči Karitas je v zadnjih dveh letih naraslo in preseglo število 140.000. Nove stiske nastajajo zaradi brezposelnosti in neprimernega plačila za opravljeno delo. Starši in otroci se soočajo z resnimi težavami že pri financiranju osnovnošolskega izobraževanja. Številni starejši, ki živijo sami v lastnem gospodinjstvu, se dostojno brez pomoči ne morejo več preživljati.

Nič revščine mora biti skupen ideal vsake civilizirane družbe. Razmere v Sloveniji in Evropi zahtevajo takojšnje ukrepanje držav in civilne družbe, zahtevajo novo solidarnost ter delo v skupno dobro.

Projekti razvojnega sodelovanja

Slovenska Karitas izvaja mednarodne razvojne projekte v državah, ki ležijo v osrčju Afrike: Ruanda, Burundi, Zambija, Bocvana. Prednostna področja so: oskrba z vodo, šolstvo, zdravstvo, preventiva pred malarijo, HIV in AIDS, skrb za sirote, skrb za invalidne otroke in mladino, usposabljanje za poklic, izgradnja kapacitet. Delovanje Slovenske Karitas na mednarodnem razvojnem področju temelji na vzajemnem sodelovanju s slovenskimi misijonarji in z lokalnimi Caritas. Projekti potekajo na osnovi lokalnih potreb; v vsa dela so vključeni lokalni prebivalci, ki lahko z zaslužkom preživijo svoje družine.

Projekti osveščanja in izobraževanja za razvoj

Slovenska Karitas izvaja projekte osveščanja in izobraževanja za razvoj/globalnega učenja, katerih namen je senzibilizacija, razumevanje soodvisnosti med severom in jugom, prevzemanje odgovornosti in spodbujanje k aktivnemu angažiranju posameznikov, spodbujanje k solidarnosti in podpora mednarodnim programom pomoči. Ciljne skupine so učenci, dijaki, študentje po vsej Sloveniji ter politiki, splošna javnost in mediji. Projekti izobraževanja so financirani iz sredstev Evropske komisije, Avstrijske razvojne agencije in Ministrstva za zunanje zadeve RS.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...