Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež o gospodarski krizi

Cerkev po svetu | 14.11.2010, 14:05

Trg sv. Petra v Vatikanu je to nedeljo bil v znamenju številnih transparentov, zastav, praporov in bander. Prinesli so jih udeleženci najraznovrstnejših katoliških združenj iz vse Italije, ki so se dopoldne v baziliki sv. Petra udeležili svete maše, ki jo je daroval vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone.

Papež Benedikt XVI. jim je po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu namenil kratek pozdrav pri čemer je Združenje katoliških učiteljev bilo deležno posebne pozornosti.

Zaporedje letnih časov, ki jih prebivalci zemeljske oble doživljamo v različnih mesecih, prinašajo s sabo tudi različna obdobja pobiranja pridelkov, za katere se Bogu zahvaljujemo. S tem je povezano tudi bogoslužje zahvalne nedelje, ki smo jo pri nas obhajali pred tednom dni, danes pa jo slavi Cerkev v Italiji. Prav na to okoliščino je papež Benedikt XVI. navezal glavno sporočilo svojega opoldanskega nagovora, ki hkrati povzema misel apostola Pavla, ko poudarja pomen dela za človekovo življenje.

Sveti oče je spomnil na sedanjo gospodarsko krizo, ki kliče k resnemu vnovičnemu tehtanju zamisli razvoja svetovnega gospodarstva. Ob nesorazmerni porazdelitvi bogastva in pohujšanju dejstva lakote na svetu, ob ekološki krizi in problemu brezposelnosti, je po papeževih besedah, nujno poživiti kmetijstvo. Medtem, ko je razvoj industrializacije resda vnesel mnoge moderne tehnike, je vendarle pomen kmetijstva, po njegovem prepričanju, bil potisnjen preveč ob rob. Zato papež Benedikt XVI. poziva k vnovičnemu ovrednotenju kmetijstva, ki je za prihodnost ne obhodno potreben vir. Hkrati ugotavlja, da je ob vsej raznovrstni krizi v deželah prvotne industrializacije opaziti nesorazmerno veliko potrošnjo, ki je ekološko škodljiva in gre na račun ubogih. Sveti oče je ob koncu svojega opoldanskega nagovora ta in še druga priporočila izročil v Marijine roke z željo, da bi mednarodni skupnosti bila v spodbudo. Nato je po molitvi in blagoslovu spregovoril še o Haitiju. Izrazil je svojo bližino tamkajšnjim prebivalcem, ki jih je januarja letos prizadel močan potres, zdaj pa je med njimi izbruhnila še epidemija kolere. Medtem, ko je zagotovil svoj posebni spomin v molitvi, je opogumil vse, ki pomagajo v tem težkem položaju. Hkrati je mednarodno skupnost pozval k velikodušni pomoči.

Nato je spomnil, da bo ob začetku adventnega časa, v soboto 27. novembra, v baziliki sv. Petra vodil molitev prvih večernic in bo nato pri molitvenem bdenju „ZA ŽIVLJENJE“. Dejal je: „Pobuda je v povezanosti s krajevnimi Cerkvami po vsem svetu. Priporočil sem, naj bi se odvijala tudi v župnijah, redovnih skupnostih, združenjih in gibanjih. Čas priprave na Božič je ugoden trenutek prošnje za Božjo zaščito vsakega človeškega bitja, ki je poklicano v življenje. Hkrati je to priložnost zahvale Bogu za dar življenja, prejetega po starših.“

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal) Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal)

Matija Golob in Ambrož Brezovšek obhajala novi maši

Župniji Šmartno pri Litiji in Vojnik sta te dni pravi izvir veselja za Cerkev v Sloveniji. Veselita se namreč novih maš, ki sta ju včeraj pela Matija Golob in Ambrož Brezovšek. »Eno je potrebno« ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...