Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Argentinska zastava (foto: Wikipedia)
Argentinska zastava

Argentina: vprašanje varnosti, inflacije in korupcije

Svet | 17.11.2010, 10:08 Marta Jerebič

Argentina se je konec oktobra poslovila od svojega nekdanjega predsednika in soproga sedanje predsednice, Nestorja Kirchnerja. O tem smo se pogovarjali z argentinskim Slovencem, urednikom tednika Svobodna Slovenija, Tonetom Mizeritom.

Nestor Kirchner je zelo hitro zašel v neke vrste demokratično diktaturo. Ker je imel večino v parlamentu, je državo lahko upravljal po svoji volji. Bilo pa je tudi veliko pozitivnih stvari: uredil je vprašanje zunanjega dolga, velik zagon je dal javnim delom, dal pa je tudi poudarek socialnim problemom. Ni pa bilo nobenega dialoga med vlado in opozicijo ali med vlado in družbo. Tako predsedniški mandat Nestorja Kirchnerja med letoma 2003 in 2007 opisuje Tone Mizerit.

S katerimi ukrepi oziroma neukrepi se je sedanja vlada še zamerila ljudem?

Prvo je vprašanje varnosti. Živimo v zelo nasilnem stanju: ropi, ugrabitve in umori so na dnevnem redu. Vlada zanika, da bi bilo stanje takšno, kot je. Naslednji problem je vprašanje inflacije: Vlada vodi svojo statistiko, ki kaže 8% inflacijo, zasebne ustanove pa trdijo, da letna inflacija presega 25 %. Tretji najbolj pereči problem pa je korupcija, ki se je razpasla na vseh ravneh, predvsem v vrhu vlade.

Svet, Komentarji
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.