Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Benedikt XVI. o Julijani iz Norwicha

Papež in Sveti sedež | 01.12.2010, 12:36 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci spregovoril o angleški mistikinji Julijani iz Norwicha, ki je živela v drugi polovici 14. in začetku 15. stoletja. Častijo jo tako v Katoliški kot Anglikanski Cerkvi. Svoje mistične izkušnje je opisala v knjigi Razodetja Božje ljubezni, ki je prevedena tudi v slovenščino. Ob koncu je pozval k molitvi za kitajske katoličane.

Julijana iz Norwicha v knjigi Razodetja govori o Božji ljubezni, ki jo primerja z materino ljubeznijo, nežnostjo in skrbjo, kar je eno izmed najbolj značilnih sporočil njene mistične teologije. Benedikt XVI. je ob tem omenil še eno njeno vprašanje, ki je vključeno tudi v Katekizem, namreč: Če je Bog neskončno dober in moder, zakaj potem obstaja zlo in trpljenje nedolžnih? Tudi svetniki so si postavljali to vprašanje. V luči vere so spoznavali, da zna Bog tudi iz zla na skrivnosten način potegniti dobro oziroma kot je zapisala Julijana iz Norwicha: Preko Božje milosti sem se naučila, da moram ostati trdna v veri ter popolnoma verjeti v to, da se bo vse dobro končalo.“ Božje obljube so vedno večje od naših pričakovanj. Če Bogu, njegovi neskončni ljubezni, izročimo najčistejša in najgloblja hrepenenja, ne bomo nikoli razočarani. Vse bo dobro!, je papež povzel sporočilo Julijane iz Norwicha.

Benedikt XVI. je ob koncu splošne avdience katoličane po svetu pozval, naj molijo za Cerkev na Kitajskem. Naj spomnimo, da je 20. novembra potekalo nezakonito škofovsko posvečenje, k udeležbi pa so prisilili tudi škofe, ki so zvesti Rimu.

“Prosimo Marijo, Pomočnico kristjanov, da pomaga kitajskim škofom, da bodo svojo vero pogumno pričevali...” Papež je Mariji v priprošnjo izročil tudi vse kitajske katoličane, da bi lahko živeli pristno krščansko življenje v občestvu z vesoljno Cerkvijo in s tem prispevali tudi k sožitju in skupnemu dobremu svojega naroda.

 

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.