Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Wikileaks: Ameriška diplomacija ni pričakovala izvolitve Ratzingerja

Svet | 29.11.2010, 22:46 Marta Jerebič

Očitno tudi ameriške obveščevalne službe niso mogle prodreti onkraj zidov Sikstinske kapele. Sodeč po tajnih ameriških dokumentih je bila izvolitev Josepha Ratzingerja popolno presenečenje.

Poročilo o tem je bilo vključeno med četrt milijona zaupnih ameriških diplomatskih depeš, ki jih je kljub nasprotovanju ameriškega zunanjega ministrstva objavil spletni portal Wikileaks. Dokumenti kažejo, da je ameriška diplomacija pričakovala izvolitev nekega južnoameriškega kardinala na Petrov Sedež. Zato je bila izvolitev kard. Ratzingerja zanje popolno presenečenje. O tem na svoji spletni strani piše italijanski časopis Il Giornale.

Nekateri najvidnejši ameriški poročevalci iz Vatikana so sicer Ratzingerja uvrščali med kandidate, vendar mu niso pripisovali možnosti za uvrstitev v drugi krog na konklavu leta 2005.

Druge podrobnosti Wikileaksovega dosjeja so bile posredovane mednarodnim medijskim organizacijam.

Dokumenti med drugim navajajo, da je Saudska Arabija Združene države silila k temu, naj preprečijo morebiten iranski napad, ter, da so ZDA prepričane, da je Severna Koreja Iran oskrbela z jedrskimi raketami, ki bi bile lahko usmerjene proti zahodnoevropskim prestolnicam, kot je mesto Rim, vključno z Vatikanom.

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.