Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Boj proti AIDS-u

Cerkev po svetu | 30.11.2010, 14:00 Marta Jerebič

Jutri obeležujemo svetovni dan boja proti AIDS-u. Velik prispevek na tem področju prispeva tudi katoliška dobrodelna organizacija DREAM, ki je del globalnega programa za odpravo te bolezni na afriški celini. Ustanovila jo je skupnost Sv. Egidija iz Rima in obsega kar 31 klinik ter 18 laboratorijev v desetih afriških državah.

Organizacija je za uspešen boj proti širitvi virusa HIV izobrazila že 3600 strokovnjakov, finančno podporo pa ji nudijo tudi mnoga evropska podjetja. V prihodnje si želi doseči tudi najbolj odročne prebivalce afriške celine.

Katoliške dobrodelne ustanove kot je skupnost Sv. Egidija predstavljajo kar četrtino vse svetovne pomoči za boj zoper virus HIV v Afriki. Vodja zdravstvenega osebja pri DREAM, profesor Leonardo Palombi je za televizijsko agencijo Romereports povedal: „Največji izziv je premagati to grozno bolezen. Mnogi se sprašujejo zakaj poskušamo odpraviti AIDS in ne tuberkuloze ali malarije, ki ubijata milijone ljudi. Odgovor je: Zato, ker je AIDS edina bolezen, ki je na glavo obrnila smrtnost v Afriki.“

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.