Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Postavljanje jaslic v Vatikanu

Papež in Sveti sedež | 26.11.2010, 09:58 Marta Jerebič

Vatikan se je že začel pripravljati na božič. Ob obelisku na trgu svetega Petra je namreč začel postavljati sceno za jaslice. Vse bo seveda pred očmi radovednežev ostalo skrito za kulisami do svetega večera, ko bo jaslice blagoslovil Benedikt XVI.

Običaj, da na trgu svetega Petra ob božiču postavijo božično drevo in jaslice, je leta 1982 uvedel papež Janez Pavel II.

Lanske jaslice so zasedle kar tristo kvadratnih metrov trga. Navdihovale so se v opisu Jezusovega življenja v luči Matejevega in Lukovega evangelija, uprizoritev pa je zajemala podobe iz življenja ribičev in poljedelcev. Gospodovo rojstvo je bilo uprizorjeno v osrednjem delu trga in je bilo postavljeno v jamo, kjer sta ob Mariji in Jožefu pri Jezuščku stala še vol in osliček, nemi priči Odrešenikovega prihoda.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.