Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med vožnjo v papamobilu (foto: www.thepapalvisit.org.uk)
Papež med vožnjo v papamobilu

Papež bo Hrvaško obiskal 4. in 5. junija 2011

Cerkev po svetu | 16.11.2010, 16:23 Marta Jerebič

Papež Benedikt bo naše južne sosede obiskal 4. in 5. junija prihodnje leto, je sporočila hrvaška škofovska konferenca.

„Hrvaška škofovska konferenca (HŠK) v imenu vseh hrvaških škofov, v dogovoru s predsednikom države in predsednico vlade s ponosom sporoča, da je papež Benedikt XVI. z veseljem sprejel povabilo, da obišče Hrvaško v soboto, 4., in v nedeljo, 5. junija 2011.“ S tem besedilom so dokončno potrdili obisk svetega očeta pri naših južnih sosedih. Obisk, ki bo nosil naslov „Združeni v Kristusu“, bo potekal v sklopu srečanja hrvaških katoliških družin, ob tej priložnosti pa bo papež molil tudi na grobu blaženega kardinala Alojzija Stepinca. Podrobnosti programa še niso znane.

Medtem so iz hrvaške škofovske konference že sporočili, da so za glavnega koordinatorja obiska imenovali tajnika HŠK msgr. Enca Rodinisa. Že prejšnji teden pa je posebno državno komisijo, ki bo skrbela za organizacijo obiska imenovala tudi hrvaška vlada.

Za pripravo in organizacijo bogoslužja so zadolžili predstojnika Hrvaškega inštituta za bogoslužno pastoralo pri HŠK p. dr. Anteja Crnčevića, za protokol namestnika generalnega tajnika HŠK Fabijana Svalina ter za medije predstojnika Tiskovnega urada HŠK Zvonimirja Ancića.

Svoj nadškofijski odbor za pripravo obiska bo v prihodnjih dneh imenovala tudi zagrebška nadškofija, so še sporočili iz Tiskovnega urada Hrvaške škofovske konference.

Benedikt XVI. je drugi papež, ki bo obiskal Hrvaško po razglasitvi samostojnosti države. Papež Janez Pavel II. jo je obiskal trikrat, in sicer leta 1994, 1998 in 2003. Benedikt XVI. je sicer Hrvaško obiskal leta 2001, ko je bil kot kardinal Joseph Ratzinger na čelu Kongregacije za nauk vere.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...