Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Benedikt XVI. in irski škofje (foto: CTV)
Benedikt XVI. in irski škofje

Na Irskem začetek apostolske vizitacije

Cerkev po svetu | 12.11.2010, 13:27 Marta Jerebič

Na irskem se danes na papeževo željo začenja apostolska vizitacija. Obisk predstavnikov Svetega sedeža naj bi bil odgovor na bolečo situacijo, ki je nastala zaradi spolnih zlorab s strani duhovnikov in redovnikov, prispeval pa naj bi k prenovi tamkajšnje Cerkve.

Devet predstavnikov Vatikana bo v času do velike noči obiskalo 4 nadškofije na Irskem. Rezultate svojih raziskav naj bi preučili do maja ter s tem preverili, kako učinkoviti so ukrepi Cerkve v primerih spolnih zlorab. Omenjeni obisk sicer ni namenjen preučevanju posameznih primerov zlorab, kar na Irskem že poteka, tako da bo delo omenjene komisije nemoteno teklo naprej. Predstavniki Svetega sedeža tudi ne bodo nadomestili škofov in redovnih predstojnikov, ki bodo še naprej odgovorni za vodenje postopkov v primerih zlorab.

Sicer pa bodo vizitatorji na voljo tudi za pogovor z žrtvami in njihovimi družinami. Vsaka nadškofija naj bi pripravila spokorno bogoslužje z molitvijo, postom in dobrimi deli. Osrednji del obiska bo namenjen bogoslovjem, saj bodo predstavniki Svetega sedeža preučili različne vidike vzgoje bodočih duhovnikov. Vsak duhovnik, ki je končal študij v zadnjih treh letih, pa bo imel možnost osebnega pogovora z njimi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.