Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Botafumeiro v katedrali sv. Jakoba v Komposteli (foto: Wikipedia)
Botafumeiro v katedrali sv. Jakoba v Komposteli

VIDEO: Papež v Komposteli oblečen kot pravi romar

Cerkev po svetu | 08.11.2010, 20:40 Marta Jerebič

Benedikt XVI. se je strogo držal običajev romanja in popolnega odpustka za kompostelsko sveto leto. Pred vstopom v katedralo, si je nadel tradicionalen romarski plašč s školjko, ki simbolizira vero, in križem sv. Jakoba. Občudoval je tudi botafumeiro. Vabljeni k ogledu najlepših videoposnetkov iz Kompostele.

Papež je vstopil v katedralo skozi sveta vrata, ki so odprta le v času svetega leta. Nato je nekaj minut molil na grobu apostola Jakoba, ki je po izročilu krščanstvo prinesel v Španijo, in nazadnje objel še starodavni apostolov kip.

Papež je lahko občudoval "botafumeiro," simbol, ki je v tej katedrali že 450 let. Ime te velikanske kadilnice pomeni "razpihovalka dima" in jo uporabljajo samo ob najbolj slovesnih obredih v katedrali. Tehta okrog 60 kilogramov in je visoka meter in pol. Čeprav je bila namenjena za bogoslužno uporabo, je prav tako služila za preganjanje neprijetnih vonjav, ki so jih romarji prinašali s poti.

 

VIDEO: NAJLEPŠI POSNETKI PAPEŽEVEGA OBISKA V KOMPOSTELI

VIDEO: PAPEŽ MED OGLEDOM BOTAFUMEIRA PRISLUHNIL HIMNI SV. JAKOBA

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...