Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Srečanje evropskih krščanskih radijskih postaj (foto: Alen Salihović)
Srečanje evropskih krščanskih radijskih postaj

Kongres Evropske konference krščanskih radijskih postaj

Slovenija | 14.10.2010, 10:44 Marta Jerebič

Na Madžarskem se nadaljuje kongres Evropske konference krščanskih radijskih postaj (CERC/ECCR). Več kot 30 udeležencev že dva dni razpravlja o svobodi in skupnem dobrem. Iz Slovenije se kongresa udeležujeta direktor Ognjišča msgr. Franc Bole in urednik informativnega programa na Radiu Ognjišče Alen Salihović.

Drugi dan zasedanja je zbrane nagovoril nadškof iz Egra Csaba Ternyak. V svojem predavanju je iskal odgovor na vprašanji, kakšna je svoboda danes in kakšen je vpliv političnih sprememb na družbo in Cerkve. „Res je, da mediji danes pogosto iščejo senzacije in škandale, vendar pa je poslanstvo krščanskih radiev služenje resnici, vrednotam in skupnemu dobremu ter spodbujanje krščanskega humanizma med poslušalci. Krščanske radijske postaje ne smejo postati samo zagovorniki vere, Cerkve in papežev. Ni samo to naloga radiev. Tudi ko se poveča intenzivnost takih napadov, ne smemo pozabiti na druge negativne pojave v naši družbi. Saj je cilj (teh napadov) morda ravno v tem - da bi ostali na naših področjih, da ne bi več opazovali tega, kar se dogaja v družbi, kjer gre morda za veliko hujše probleme, kot so napadi na Cerkev. Cerkev je namreč navajena tega. Napadi na Cerkev so pravzaprav znamenje njene zvestobe Evangeliju. Če so preganjali mene, je rekel Jezus, bodo preganjali tudi vas. Tudi ko ne razumemo razloga za sovražnost, pravi cilj (napada) ni papež, pojav med duhovniki ali napad na Cerkev, ampak gre tu za interes nekoga, ki želi preusmeriti našo pozornost na nas same, namesto na Evangelij in poslanstvo Cerkve. Moč medijev je orodje, ki ima lahko izredne pozitivne možnosti, ko pravilno informira javno mnenje. Lahko pa ima tudi uničujoče posledice, ko to moč mediji uporabijo za manipulacijo človeka nad človekom, širjenje predsodka in prezira med posamezniki in narodi. Včeraj sem se vrnil iz Svete dežele, iz Jordanije, kjer sem slišal stavek, ki mi je v teh dneh večkrat dal misliti: Ko ne veš, zakaj gre - gre za denar. Sliši se kruto, morda celo cinično, vendar je vredno o tem razmisliti,“ je povedal nadškof.

Predsednik CERCA je v sklepnem delu predavanja opozoril na to, da se je Cerkev z drugim vatikanskim koncilom želela približati ljudem. To morajo storiti tudi krščanske radijske postaje. Spregovoriti morajo o tem, kar je za ljudi trenutno najbolj aktualno. Trenutno je to finančna kriza in kako v njej preživeti. Pot iz nje zahteva novo etiko in solidarnost. Tudi na tem področju še zdaleč nismo storili vsega. Odgovorni smo za izgradnjo pravičnejšega političnega, socialnega in duhovnega okolje. Pri tem pa ne pozabimo na posebno poslanstvo, ki nam je zaupano: Prinašati ljudem Božjo besedo!

Evropska konferenca krščanskih radijskih postaj, katere član je od vsega začetka tudi Radio Ognjišče, je bila ustanovljena leta 1994 v Bruslju. Povezuje več kot 650 komercialnih in neprofitnih radijskih postaj v petnajstih evropskih državah, ki jih združuje skupen krščanski pogled na svet.

 

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.