Odslej poleg istospolnih tudi poliamorne družine?

Svet | 31.10.2010, 15:57

Kanadsko združenje zagovornikov poliamorije je sodnika vrhovnega sodišča Britanske Kolumbije prosilo, naj presodi, ali so lahko glede na ustavno prepoved poligamije kazensko preganjani tudi poliamoristi. Željo po priznanju takšnih skupnosti kot družin so že izrazili tudi slovenski predstavniki.

Kot so argumentirali svojo prošnjo poliamoristi, je poligamija patriarhalni sistem prevlade moškega, kjer ima mož lahko več žena, medtem ko so poliamorni odnosi postmoderni sporazumni odnosi, ki lahko vključujejo skupine moških in žensk ne glede na njihovo spolno usmeritev. Partnerji lahko živijo skupaj ali pa tudi ne. Zato poliamorije ne gre zakonsko izenačevati z mnogoženstvom in ne sodi v opredelitev kaznivega dejanja poligamije. Dogodek je v Kanadi sprožil vroče razprave. Državni tožilec Craig Jones je mnenja, da za takšno razsodbo trenutno ni prave legalne in psihološke opredelitve poliamorije. Za zvezno tožilko Deborah Strachan pa je zahteva omenjene skupine zgolj iskanje imunitete poliamoristov pred pregonom v prihodnosti.

Po mnenju zagovornikov družine in klasične zakonske zveze je zahteva po pravnem priznavanju poliamorije le naslednji od korakov po redefiniciji zakonske zveze. Po uvedbi homoseksualnih porok bo nemogoče preprečiti, da se legalno uveljavi še vse ostale oblike odnosov, tudi poligamne zakonske zveze.

Proces, ki smo mu priča in se dogaja na globalni ravni, je že leta 2006 v svojem članku v ameriški reviji National Review opisal Stanley Kurtz: »Način, kako odpraviti zakonsko zvezo med moškim in žensko, ne da bi izgledalo, kot da jo ukinjamo, je, da se ga izniči z redefiniranjem. Če je vsaka stvar lahko zakonska zveza, kmalu nič več ne bo zakonska zveza. Legalizirajmo istospolne poroke, ki jim bodo sledile poroke med več partnerji, in kmalu bo celoten smisel zakonske zveze brez vsakršnega pomena“, še piše na spletni strani 24kul.si.

Svet, Cerkev po svetu