Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Sinoda za Bližnji vzhod (foto: RomeReports)
Sinoda za Bližnji vzhod

Papež: mir je možen in nujen!

Svet | 25.10.2010, 14:01

V Vatikanu so včeraj sklenili sinodo za Bližnji vzhod, ki je potekala vse od 10. oktobra. V sklepnem sporočilu so sinodalni očetje poudarili pomen navzočnosti kristjanov na tem območju, utrjevanja cerkvene skupnosti in krščanskega pričevanja. Papež pa je pri sklepni sveti maši poudaril nujnost zavzemanja za mir in zagotavljanja verske svobode.

Sinodalni očetje so v sklepnih predlogih obsodili preganjanje kristjanov na Bližnjem vzhodui. Veliko pozornost so namenili tudi potrebi po spodbujanju duhovnih poklicev ter zaščiti migrantov. Sinoda še poziva k tesnejšemu sodelovanju med cerkvenimi hierarhijami; nova gibanja, ki so po besedah škofov dar Svetega Duha vsej Cerkvi, pa pozivajo naj delujejo povezani s škofi.

V sklepnem besedilu so se škofje zavzeli za ekumenizem in medverski dialog ter zaščito družine. Sinoda predlaga tudi, da bi vsi kristjani, tako vzhodni kot zahodni, božič in veliko noč obhajali na isti datum, kar bi nas še bolj povezalo.

Nikoli se ne smemo predati

Papež pa je pri sklepni sveti maši poudaril pomen občestva vernikov. „Potrebujemo veliko ponižnosti, da bi priznali naše omejenosti in napake ter tako zares oblikovali eno samo srce in eno samo dušo. Bolj polno občestvo znotraj Cerkve spodbuja tudi ekumenski dialog z drugimi cerkvami“, je dejal sveti oče. Zatem pa je spregovoril o pomenu prisotnosti kristjanov na Bližnjem vzhodu. Čeprav jih je malo po številu, so po njegovih besedah prinašalci veselega oznanila božje ljubezni do človeka. Kristjani naj bi kot dobri državljani dali tudi velik prispevek za graditev miru in sprave na tem območju. Nikoli se ne smemo predati, je dejal sveti oče, saj je mir možen in nujen. Kot tretji izziv za Bližnji vzhod pa je izpostavil zagotavljanje verske svobode, kar bi lahko postalo tudi predmet dialoga med kristjani in muslimani.

Ob sklepu je papež napovedal še redno škofovsko sinodo, ki bo leta 2012 potekala na temo: Nova evangelizacija za posredovanje krščanske vere.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež