Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Evropski parlament: 20 tednov materinskega dopusta

Svet | 22.10.2010, 17:00

Iz Strasbourga prihaja dobra novica za vse mame in očete. Evropski poslanci so namreč potrdili predlog, ki materam dodeljuje pravico do 20-tedenskega plačanega porodniškega dopusta, moškim pa dva tedna očetovskega dopusta. Naslednja ovira so države članice, ki se morajo s predlogom strinjati in pristati na to, da bodo segle v svoje žepe.

20 tednov za matere in dva tedna za očete je minimalna doba za v celoti plačana porodniški in očetovski dopust, so se v sredo po več mesecih pogajanj strinjali evropski poslanci. Trenutno se porodniški dopust in njegovo plačilo v Uniji močno razlikujeta, minimalno pa morajo države materam zagotoviti 14-tedenski dopust. Med državami, ki to najbolje urejajo je Slovenija – 15 tednov porodniškega dopusta plus 260 dni za nego in varstvo otroka. Moški pa imajo pravico do 90 dnevnega očetovskega dopusta. Pri tem so matere oziroma očetje upravičeni do porodniškega nadomestila v višini 100 odstotkov povprečne osnove, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za nadomestilo.

Dopust za očete zdaj predvideva tudi evropska zakonodaja. Zagotovljeno plačilo tako porodniškega kot očetovskega dopusta bi lahko v prihodnosti spodbujalo večje število rojstev. Vendar so nekateri evropski poslanci precej skeptični glede izvedljivosti sprejetega ukrepa. V Evropski ljudski stranki tako poudarjajo, da si tega ne morejo privoščiti niti države članice niti podjetja, poleg tega se jim zdi zamisel o onemogočanju žensk in odpuščanju ter manjših možnostih pri iskanju dela neodgovorna in demagoška.

Na drugi strani so v Skupini zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo prepričani, da je Evropski parlament s tem prispeval k uresničitvi cilja o uskladitvi dela in družinskega življenja.

Glasovanje v parlamentu je bil sicer šele prvi korak. Mnogo držav je namreč že razglasilo, da nasprotujejo načrtu. Razlog je v dodatnih stroških.

Svet, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...