Marjan BuničMarjan Bunič
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Jeruzalem, pogled z Oljske gore (foto: Wikipedia)
Jeruzalem, pogled z Oljske gore | (foto: Wikipedia)

Mednarodni dan miru v Jeruzalemu

Svet | 08.10.2010, 13:41

Milijoni kristjanov po vsem svetu molijo za mir v Jeruzalemu. Pobude protestantske organizacije se je v svetem mestu udeležilo 400 kristjanov. Jeruzalemski župan se zavzema za to, da mora biti 'srce sveta' odprto, tako da lahko vsakdo svobodno izraža svojo vero, in da mora ostati nerazdeljena prestolnica Izraela.

V nedeljo se je v Jeruzalemu mednarodnega dneva za mir udeležilo 400 kristjanov, ki so predstavljali 300 milijonov ljudi po svetu. Pobudo je leta 2002 dal ustanovitelj Eagles' Wings Ministries Robert Stearns. Po besedah organizatorjev je molitveni dan kmalu postal najbolj množičen dogodek v zgodovini Izraela, saj se mu vsako leto pridruži več kot 300 tisoč cerkva v 175 deželah.

Letos so se zbrali na sprehajališču Haas, ki gleda na stari del mesta Jeruzalema. Mestni župan je v svojem nagovoru potrdil pomembnost združenega Jeruzalema. Nobeno drugo mesto na svetu namreč ni cilj toliko romarjev z vsega sveta. Letos je na primer v času ramadana več kot 200 tisoč muslimanov svobodno pripotovalo v mesto, da so obiskali tempeljsko ploščad in molili v Omarjevi mošeji. Naj povemo še to, da so se kristjanom pri molitvi za sveto mesto pridružili tudi drugi izraelski voditelji, pastorji in pomembni rabini.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...