Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Pavel II. in Tariq Aziz (foto: Romereports.com)
Janez Pavel II. in Tariq Aziz

VIDEO: Vatikan nasprotuje smrtni kazni Tarika Aziza

Cerkev po svetu | 28.10.2010, 09:41 Marta Jerebič

Vatikan je izrazil nasprotovanje smrtni kazni nekdanjega Husseinovega pomočnika Tarika Aziza. Iraško sodišče ga je obsodilo na smrt z obešenjem zaradi pregona in likvidacij šiitskih političnih strank. Vatikan je ob tem izjavil, da bo zaprosil iraške oblasti, naj ga ne usmrtijo. Tarik Aziz je kristjan kaldejskega obreda.

Aziz je bil spoznan za krivega zaradi vloge pri pregonu in likvidaciji šiitskih verskih strank, med njimi stranke Al Dava sedanjega iraškega premiera Nurija al Malikija. Skupaj z njim sta bila na smrt obsojena še dva nekdanja tesna Sadamova sodelavca - njegov notranji minister Sadun Šaker in osebni tajnik Abid Hamud.

Pred ameriškim posredovanjem v Iraku leta 2003 se je srečal s pokojnim papežem Janezom Pavlom II. Po padcu Bagdada se je predal ameriškim silam. Datum usmrtitve še ni določen, njegovi odvetniki pa se bodo v kratkem pritožili na razsodbo sodišča.


Aziz, ki je sicer v tujini dolga leta veljal za "prijazen obraz" režima nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, je bil pred tem že obsojen na več let zapora.

74-letni Aziz je bil lani obsojen na 15 let zapora zaradi usmrtitve 42 veletrgovcev leta 1992 in ločeno še na sedem let zapora zaradi svoje vloge pri izgonu Kurdov s severa Iraka. Na sojenju zaradi brutalnega zatrtja upora večinskih šiitov leta 1991 je bil medtem spoznan za nedolžnega. Na sodišču se je vedno izrekel za nedolžnega.

Aziz, ki odlično govori angleško, je položaj zunanjega ministra zasedel leta 1983, leta 1991 pa je postal namestnik premiera. Bil je najvišji krščanski politik Sadamovega režima. Aprila 2003 se je ob invaziji na Irak sam predal ameriškim silam. Je slabega zdravja in je v zaporu januarja doživel kap.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...