Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI.: Zakonca lahko skupaj dosežeta svetost

Cerkev po svetu | 27.10.2010, 14:42 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je pri današnji katehezi predstavil lik sv. Brigite Švedske, ki jo je njegov predhodnik Janez Pavel II. leta 2000 razglasil za sozavetnico Evrope. Njeno sporočilo je namreč še kako aktualno za današnji svet, je poudaril sveti oče, saj nam govori o krščanskih koreninah Evrope.

Sveta Brigita se je rodila leta 1303 na Švedskem. Njeno življenje sta zaznamovali dve obdobje. Najprej srečen zakon z guvernerjem Ulfom, v katerem se jim je rodilo osem otrok. Drugorojenka Karin je prišteta med svetnike, kar po papeževih besedah kaže na izredno Brigitino vzgojo otrok. Njena družina je postala prava domača cerkev. Oba z možem sta postala frančiškanska tretjerednika ter veliko delala za pomoč revnim. Po nekem romanju v Santiago de Kompostela sta se odločila, da bosta živela vzdržno. Mož se je odpravil v samostan, kjer je kmalu zatem umrl. To prvo obdobje življenja sv. Brigite nam po papeževih besedah razodeva globoko zakonsko duhovnost: „Krščanska zakonca lahko skupaj prehodita pot svetosti, podprta z zakramentom zakona. Neredko prav žena s svojo versko občutljivostjo, nežnostjo in tenkočutnostjo uspe pritegniti tudi moža na pot vere“, je še dejal sveti oče. Zato je zaželel, da bi Sveti Duh tudi danes vzbudil svetost zakoncev, ki bi svetu pokazali lepoto zakona, živetega po evangeliju.

Po moževi smrti se je Brigita preselila v samostan, kjer se je posvetila molitvi, pokori in delom usmiljenja. V tem času je napisala tudi razodetja, ki jih je prejela od Boga. V polnem soglasju s cerkveno hierarhijo je ustanovila red redovnikov in redovnic Svetega Odrešenika. Umrla je leta 1373, za svetnico pa je bila razglašena le 18 let kasneje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...