24 novih kardinalov

Svet | 20.10.2010, 13:49 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je za 20. novembra napovedal konzistorij, na katerem bo imenoval 24 novih kardinalov, od tega so štirje starejši od 80 let. Novi kardinali prihajajo iz štirih celin: 15 je Evropejcev, od tega kar 10 Italijanov. Po štirje prihajajo iz Afrike in Amerike, eden pa iz Azije. Kot poroča Radio Vatikan, bo s konzistorijem, na katerem bodo tudi uradno umeščeni, bo kardinalski zbor štel 203 kardinale, med njimi jih bo 121 imelo volilno pravico v primeru konklava.

To bo tretji konzistorij v času papeževanja Benedikta XVI. Prvi je potekal leta 2006, ko smo tudi Slovenci dobili svojega kardinala, drugi pa leta 2007.

„Kardinali imajo nalogo pomagati Petrovemu nasledniku pri izpolnjevanju njegovega poslanstva trajnega in vidnega načela in temelja edinosti vere in občestva v Cerkvi.“

Dvajsetega novembra bodo torej kardinalski klobuk prejeli: prefekta Kongregacije za svetniške postopke in za duhovnike, Angelo Amato in Mauro Piacenza, predsednik Papeškega sveta za kulturo Gianfranco Ravasi; vodja Apostolske penitenciarije Fortunato Baldelli in predsednik Prefekture Svetega sedeža za ekonomske zadeve Velasio De Paolis. Med predstavniki rimske kurije bodo kardinalsko čast prejeli še: prefekt Apostolske signature Američan Raymond Leo Burke; predsednik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani Švicar Kurt Koch in predsednik papeškega sveta Cor Unum Gvinejec Robert Sarah.

Kardinalski klobuk bosta prejela še višji cerkveni predstavnik malteškega viteškega reda Paolo Sardi in nadduhovnik bazilike sv. Pavla izven obzidja Francesco Monterisi.

Kardinalsko čast bodo prejeli tudi nekateri vodje nadškofij po svetu. Kardinale bodo dobila naslednja mesta Palermo, Muenchen, Varšava, Washington, Kinšasa, Lusaka, Colombo, Aparecida in Quito. Kardinal bo postal tudi aleksandrijski koptski patriarh v Egiptu. Benedikt XVI. bo kardinalsko čast podelil tudi štirim monsinjorjem, ki so stari več kot 80 let in torej nimajo volilne pravice v primeru konklava. Med njimi so upokojeni vojaški ordinarij Španec José Llaurens, nekdanji predsednik Papeške akademije za življenje, Elio Sgreccia, upokojeni direktor vatikanskega pevskega zbora Domenico Bartolucci in nekdanji predsednik Papeškega odbora za zgodovinske vede Nemec Walter Brandmüller.

Papež je poudaril, da kardinali prihajajo iz različnih predelov sveta in tako odražajo vesoljnost Cerkve.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež