Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Maribor (foto: Wikipedija)
Maribor

V Mariboru se za mesto župana poteguje 12 kandidatov

Politika | 06.10.2010, 18:10 Marta Jerebič

V zadnji predvolilni oddaji smo se pogovarjali z županskimi kandidati iz Mestne občine Maribor. Svoja mnenja in obljube so izrazili aktualni župan Franc Kangler (SLS). Poleg njega pa še: Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja), Stojan Auer (Lista za pravičnost in razvoj), Melita Cimerman (Zeleni Slovenije - Zeleni Maribora), Bojan Horvat (SD), Gregor Jager (Zares), Tomaž Kancler (SDS), Teodor Lorenčič (Lista za Maribor), Tomaž Orešič (LDS), Monika Piberl (Glas žensk Slovenije), Janez Ujčič (DeSUS) in Zdenko Vinkov (Stranka slovenskega naroda).

Kandidate za mariborskega župana smo med drugim spraševali, kako bi se lotili problema brezposelnosti. Ta je namreč v Mariboru precej višja (15,3%), kot je povprečje v Sloveniji (10,5%).

Borut Ambrožič meni, da bi občina lahko brezposelnost reševala z ustreznimi ukrepi, med katerimi navaja davčno prijaznost do podjetnikov.

Stojan Auer pravi, da bi morali vzpostaviti znanstveni in tehnološki park – tu bi lahko delo našlo celo 3 tisoč mladih. Prav tako bi morala biti občina prijazna do tujih investitorjev.

Melita Cimerman meni, da bi morali iti v smeri tistega, kar znamo, kar je naša tradicija – Maribor je bil namreč znan po izvrstnih kovinarskih mojstrih. Tu bi se morala seveda vključiti tudi univerza.

Bojan Horvat poudarja, da je treba izkoristiti geostrateški potencial Maribora.

Gregor Jager zatrjuje, da je brezposelnost posledica tega, da Maribor že več kot 20 let nima prave strategije razvoja in gospodarstva. V tem smislu je treba nujno urediti medgeneracijsko sodelovanje.

Tudi Tomaž Kancler meni, da je treba v Mariboru določiti razvojno strategijo – povezati univerzo in gospodarstvo.

Aktualni župan Franc Kangler poudarja, da je v tem mandatu odprl 1481 novih delovnih mest. Za to je bilo porabljenega milijon sto tisoč evrov proračunskih sredstev. S takšnim načinom dela, za prvo zaposlitev in za odpiranje s. p. in subvencioniranjem želi nadaljevati.

Teodor Lorenčič poudarja, da je potreben strateški plan razvoja – to pomeni vzpostavljanje pogojev za nova delovna mesta.

Po besedah Tomaža Orešiča je najpomembnejše to, da mesto aktivno privablja podjetja v Maribor. Vloga župana je, da se tega aktivno loti. Podpira tudi izgraditev znanstvenega parka in selitev kakšnega večjega podjetja v Maribor.

Monika Piberl se zavzema za to, da bi občina prazne lokale zastonj dala na razpolago podjetnikom. Povezala bi se z gospodarsko zbornico, da bi v Maribor pripeljali industrijo.

Janez Ujčič poudarja, da je treba ustvariti pogoje za nova delovna mesta, skupaj z univerzo.

Zdenko Vinkov se zavzema tudi za višjo minimalno plačo. Po njegovih besedah je treba narediti red v razporeditvi finančnih sredstev.

Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...