Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovni dan mladih – kraj odkritja vere

Cerkev po svetu | 05.10.2010, 16:46 Marta Jerebič

V tiskovnem uradu Svetega sedeža so predstavili svetovno srečanje mladih, ki bo prihodnje leto avgusta v Madridu. Predsednik Papeškega sveta za laike kardinal Stanislaw Rylko je poudaril, da je omenjeni dogodek, ki ga pripravljajo že 25 let, za mlade kraj odkritja vere.

Za svetovni dan mladih, ki bo avgusta prihodnje leto v Madridu, se je doslej prijavilo že 170 tisoč mladih. Organizatorji jih pričakujejo vsaj 600 tisoč, dosedanje izkušnje pa so pokazale, da se na dogodek uradno prijavi le približno četrtina vseh udeležencev. Tako se bo srečanje v Španiji najverjetneje zapisalo kot najbolj množično v Evropi. Na tej celini je na prvem mestu še vedno svetovni dan mladih v Rimu leta 2000 – udeležilo se ga je več kot 2 milijona ljudi, na drugem mestu pa je Koeln leta 2005 z milijon 700 tisoč udeleženci. Tokratno srečanje bo potekalo v znamenju gospodarske krize, relativizma in medsebojnih odnosov mladih prek interneta. Svoja mnenja in izkušnje o prihajajočem dogodku v Španiji si namreč na Facebooku deli že 200 tisoč mladih.

Ustvarjalna manjšina, ki odločno vpliva na prihodnost človeštva“, s temi besedami je kardinal Rylko opisal izreden pojav svetovnega dneva mladih. S takšnimi srečanji je pred 25-imi začel leti papež Janez Pavel II. Tako je milijonom mladim omogočil izkusiti duhovno pustolovščino ter spoznati Cerkev kot mati in učiteljico, papeža pa kot trdnega voditelja in prijatelja, ki mu lahko zaupajo, je poudaril kardinal Rylko. Mladi na teh srečanjih tudi odkrivajo, da vera ni v nasprotju z mladostjo.

Predsednik Papeškega sveta za laike, kardinal Stanislaw Rylko, je povedal, da so ti dogodki fotografija mladine, ki je precej drugačna od klišeja, kot ga razširjajo mediji. Po njegovih besedah kažejo na mladino, ki si želi pristnih vrednot. „Papež Benedikt XVI. vztraja pri dejstvu, da svetovni dan mladih ni le zabava. Celostni del tega srečanja je tudi priprava nanj in nato njegov odmev v vsakdanji pastorali. Zato ta dogodek le olajšuje vzgojni proces, ki je že v teku. V tem smislu papež v svetovnih dnevih mladih vidi preroški odgovor na nujnost vzgoje v današnjem postmodernem svetu.“

Madridski nadškof kardinal Antonio Maria Rouco Varela, ki je leta 1989 takšno srečanje gostil v Komposteli, je spomnil, da se dogodek prvič vrača v državo, kjer je enkrat že potekal. Dejstvo pa je, da je mladina danes povsem drugačna, kot je bila pred 20 leti. Po njegovih besedah je poslanstvo svetovnega dneva mladih pomagati evropskim mladim premagati relativizem. Odgovor na vsa njihova vprašanja je namreč v Kristusu 

Sprejeti odločitve za vse življenje

Tajnik Papeškega sveta za laike msgr. Josef Clemens pa je spregovoril o sodobni miselnosti, ki želi Boga izključiti iz javnega življenja in ga omejiti na privatno sfero. Kljub temu pa, kot je zapisal papež Benedikt XVI., se mnogi mladi tudi danes zavedajo, da je kljub težavam, ki jih to s seboj prinaša, treba sprejeti velike odločitve. „Dobro vemo, kako težko je danes za mlade sprejeti odločitev za vse življenje“, je dejal msgr. Clemens. Zato pa papež mladim kot nujne pogoje za pristno življenje ponuja zvestobo in doslednost, razpoložljivost in služenje.

Svetovnega dneva mladih v Španiji se bo udeležilo 350 škofov, ki bodo pripravili vsakodnevne kateheze, 100 tisoč družin bo svoja vrata odprlo romarjem. Država ne bo prispevala denarja, bo pa z ustreznimi prevozi zagotavljala logistiko. Celotno dogajanje bo prežeto s špansko kulturo. S tem bo zaznamovan tudi križev pot, pri katerih bodo uporabili najveličastnejše kipe, ki jih običajno nosijo v procesijah velikega tedna. Kot so še pojasnili organizatorji, so stroške udeležbe zmanjšali za 20 odstotkov v primerjavi s svotovnim dnevom mladih v Sydneyju. Cilj tega je, da bi bil končni strošek manjši kot 54 milijonov evrov, kot je ta znašal leta 2008.
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...