Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mons. Vinko Bokalič Iglič (foto: Matjaž Merljak)
Mons. Vinko Bokalič Iglič

Naš gost - škof mons. Vinko Bokalič Iglič

| 26.09.2010, 07:06 Matjaž Merljak

Poslal me je, da ubogim oznanim evangelij - to je škofovsko geslo našega rojaka, ki ga je papeže Benedikt XVI. 15. marca 2010 imenoval za pomožnega škofa v Buenos Airesu. To je že tretji Slovencev, ki je bil v Argentini razglašen za škofa. V Sloveniji se je mudil minuli konec tedna in kljub kratkemu trajanju, si je vzel čas za pogovor v našem studiu.

V Slovenijo je prišel po duhovnih vajah, ki so v Rimu od 9. do 17. septembra potekale za novoimenovane škofe. Med 99-imi sta bila tudi dva Slovenca, tudi celjski škof dr. Stanslav Lipovšek. Škof Bokalič Iglič je v dveh dneh v Sloveniji obiskal grob škofa Janeza Gnidovca na ljubljanskih Žalah, imel v nedeljo mašo v Mengšu (rojstna župnija njegovega očeta), na Brdu pri Lukovici (rojstna župnija njegove matere) - tako je vrnil obisk sorodnikom in prijateljem ter znancem, ki so prišli na posvetitev - in na Taboru v Ljubljani (srečanje z argentinskimi Slovenci in lazarist). Škof Bokalič Igliče je bil namreč člane misijonske družbe lazaristov in je ves čas deloval med Argentinci, rad pa je prišel tudi domov, v Lanus, kjer so njegove korenine. Rodil se je 11. junija 1952 staršema, ki sta kot begunca prišla v Argentino.

Otroštvo je preživljal v Lanusu, kjer delujejo lazaristi. K lazaristom je vstopil 1. marca leta 1970 - torej pred 40 leti - in redovne zaobljube izrekel 5. junija 1976. V duhovnika je bil posvečen 1. aprila 1978. Svoje duhovniško službo je začel z mladimi, od leta 1983 do 1986 je bil vzgojitelj in nato ekonom v semenišču lazaristov, leta 1987 pa je bil imenovan za rektorja. To službo je opravljal vse do leta 1990. Bil je tudi misijonar v Corrientesu in v Cordobi.

Sprejem škofa v župniji Brdo
Sprejem škofa v župniji Brdo © Drago Juteršek

Več o sprejemu na Brdu pri Lukovici.

 

Vinko Bokalič Iglič je bil tudi ravnatelj lazaristovskega semenišča, provincialni svetovalec in od 2003 do 2009 je bil vizitator - provincial argentinske province. Leta 2009 je minilo 150 let od prihoda lazaristov v Argentino. Njihova provinca obsega tudi Urugvaj (kjer imajo eno postojanko) in Paragvaj (kjer sta dve postojanki). V Argentini imajo sedem postojank (vsega skupaj je v provinci 44 duhovnikov in okoli 10 bogoslovcev), med njimi božji poti Lujan (kamor vsako leto poromajo Slovenci) in Brezmadežno s čudodelno svetinjo v Buenos Airesu, kjer je Vinko Bokalič Iglič tudi deloval kot župnik in nazadnje kot kaplan. Tam ga je pričakalo imenovanje za škofa.

Škofovski grb - prva in zadnja stran podobice
Škofovski grb - prva in zadnja stran podobice © Matjaž Merljak

Škofovsko posvečenje je bilo 29. maja v cerkvi Čudodelne svetinje. V oddaji je sodelovala tudi škofova sestra Mimi, ki je z njim prišla v Slovenijo. Povedala je, kako je posvečenje potekalo in kako je družina sprejela škofovsko imenovanje.

Škof mons. Vinko Bokalič Iglič je povedal, da je nadškofija razdeljena na štiri vikariate in sam je odgovoren za enega od teh. Povedal je, kako je sprejel novo službo in kakšne so njegove odgovornosti.

Škof Bokalič Iglič s sestro Mimi
Škof Bokalič Iglič s sestro Mimi © Matjaž Merljak

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.