Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Teden mobilnosti in nagradno vprašanje

| 17.09.2010, 17:55 Blaž Lesnik

Evropski teden mobilnosti nas letos vabi, da se s prizadevanjem za telesu in okolju prijaznejše načine mobilnosti pridružimo desetinam milijonov Evropejcem. Oddajo Doživetja narave smo zato posvetili tej pobudi in v njej objavili tudi nagradno vprašanje.

Naša gosta v tokratnih Doživetjih narave sta bila nacionalni koordinator pobude Andrej Vuga in vodja komuniciranja za Civitas Elan v Ljubljani Vita Kontić.

POTUJ PAMETNEJE, ŽIVI BOLJE je osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka v 31 slovenskih občinah, kar je rekordno število sodelujočih v Sloveniji. Če vsaj eno vožnjo z avtom na dan nadomestimo s hojo ali kolesarjenjem, lahko redno telesno aktivnost spotoma in tako rekoč brez stroškov vključimo v vsakdanje življenje. Hkrati zmanjšamo tudi škodljiv vpliv na okolje. Redna telesna dejavnost je ključ do zdravja in dobrega počutja.

Hoja in kolesarjenje sta trajnostna načina mobilnosti, ki lahko pomembno prispevata k zmanjšanju škodljivih vplivov prometa na vaše mesto. Če na dan prevozite 5 kilometrov s kolesom namesto z avtomobilom, svoj letni izpust CO2 zmanjšate za neverjetnih 306 kilogramov.

Kolesarji
Kolesarji © ARO

V oddaji smo postavili tudi NAGRADNO VPRAŠANJE, na katerega lahko odgovorite po elektronski pošti na naslov dozivetja.narave[afna]ognjisce.si. Lahko pa odgovor pošljete tudi po navadni pošti (Radio Ognjišče, Štula 23, 1210 - Ljubljana Šentvid).

Nagradni kviz se zaključi prihodnji petek, 25. septembra.

Vprašanje pa je:

Koliko denarja za gorivo bi na letni ravni prihranili, če bi namesto z avtom vsak dan s kolesom prevozili 10 kilometrov?

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.