Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kvintet Ojsternik (foto: Blaž Lesnik)
Kvintet Ojsternik

Delni cilj romarjev dosežen

Cerkev na Slovenskem | 08.09.2010, 00:08 Matjaž Merljak

Prispeli smo pod Svete Višarje - v Žabnice, odlične volje in srečni, da smo zdravi prispeli na cilj. Kljub slabemu vremenu se nam je pokazala in nas pozdravila cerkvica na Višarjah.

Števci na naših kolesih so pokazali približno 80 prevoženih kilometrov in nekaj več kot 4 ure čiste vožnje. Naredili smo še nekaj kilometrov več, kot smo predvideli: s poti smo malo skrenili, saj so nas zvabila Belopeška jezera. Odločitev je bila prava, a Mangart se nam ni in ni hotel pokazati.

Na cilju sta nas pričakala naš urednik Franci in gostitelj Karlo Bolčina, župnik v Štandrežu pri Gorici, ki nam je pri romanju Od Marije do Marije veliko pomagal. Za oddajo Juretov večer je povabil sodelujoče, nam priskrbel sogovornike, prenočišče in vse, kar romarji potrebujejo. Sploh, če so radijski romarji, ki poleg telesne hrane potrebujejo tudi vsebino. Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja so zakurile v peči, ob njej smo se lahko pogreli in posušili mokro obleko. Pripravile so nam večerjo in postelje, ki jih bomo z veseljem preizkusili, še prej pa smo veliko novega in zanimivega izvedeli v neposrednem prenosu Juretovega večera iz župnijske cerkve.

Voditelja večera - Nataša Ličen in Jure Sešek - ter župnik v Štandrežu pri Gorici in kaplna na Svetih Višarjah, Karel Bolčina
Voditelja večera - Nataša Ličen in Jure Sešek - ter župnik v Štandrežu pri Gorici in kaplna na Svetih Višarjah, Karel Bolčina © Blaž Lesnik

Večer je začel Pihalni orkester Kanalske doline, ki šteje 70 članov – učencev glasbenih šol, ki med seboj govorijo italijansko in nemško, slovensko pa redko, so nam priznali.

Zapel nam je tudi Cerkveni mešani pevski zbor iz Ukev, sosednje župnije, kjer poznajo čez 400 slovenskih pesmi, od tega kar 150 Marijinih. Vsako nedeljo sodelujejo pri sveti maši, ob velikih praznikih je na koru kar 50 pevk in pevcev.

Pihalni orkester Kanalske doline
Pihalni orkester Kanalske doline © Blaž Lesnik

Mici Mošic je z nami delila bogate spomine o romanjih na Sv. Višarje. Včasih so šli vsi peš, že do vznožja in prespali skoraj kjerkoli, tudi na cerkvenih klopeh. Veliko so peli, domov so se vračali veseli in z mirnim srcem. Višarčani (prebivalci vasi pod Višarjami) so se večkrat povzpeli na Višarje in na Lovce ob polni luni ali zgodaj zjutraj, ter pozdravili gamse in živordeči rododendron. Ob polni luni so bile nad njimi zvezde, v dolini luči, sami so se počutili kot med nebom in zemljo.

Kvintet Ojsternik sestavljajo mladi fantje, ki so slovensko pesem prevzeli od staršev in dedkov. Prihajajo z avstrijske strani, iz Ziljske doline, druži jih jezik, ki ga krasijo različna narečja.

Vodja Okteta Mangart je na vprašanje, če je kakšna razlika med vodenjem zbora danes in pred desetimi leti, ko so bile še meje odgovoril, da jih ni. Ostajajo prijatelji: Slovenci, Italijani in Avstrijci.

Nataša Ličen in Liza Sima
Nataša Ličen in Liza Sima © Blaž Lesnik

Leta 1928 so v Žabnice prispele Šolske sestre in gospa Liza Sima je povedala, da so bile za te kraje zelo pomembne, saj so jih naučile govoriti slovensko in tudi gospodinjiti.

Večer je končal domači župnijski zbor in nas s pesmijo povabil k počitku pred praznikom.

Cerkev na Slovenskem, Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.