Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Plenarno zasedanje predsednikov evropskih škofovskih konferenc

Slovenija | 30.09.2010, 18:45

V Zagrebu od četrka do nedelje, 3. oktobra poteka letno plenarno zasedanje predsednikov evropskih škofovskih konferenc v organizaciji Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Delovni naslov srečanja bo Demografija in družina v Evropi.

V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se ga bo udeležil njen predsednik ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Ob odprtju plenarnega zasedanje je zbrane nagovoril predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc kardinal Peter Erdö. Najprej je spomnil na zadnje letno srečanje v Parizu, kjer so posebno pozornost namenili odnosom med Cerkvijo in državo. Zatem se je osredotočil na trenutne razmere v Evropi, ki jo je med drugim zajela tudi kriza identitete. Vzporedno z njo je staro celino zajela demografska kriza, ta pa naš pogled nehote usmerja na družino, ki je temelj vsake zdrave družbe. Odgovor na izzive, ki so pred nami, je okrepljena pastoralna skrb za družino, je poudaril kardinal Erdö in dodal, da mora za družino poskrbeti družba kot celota, tako na politični kot zakonodajni ravni. Udeležencem plenarnega zasedanja predsednikov evropskih škofovskih konferenc je pozdravno pismo po državnem tajniku kardinalu Bertoneju poslal tudi papež Benedikt XVI. Spodbudil jih je, naj nadaljujejo pomembno delo, da bodo verniki ob podpori cerkvenih skupnosti lahko svobodno in neovirano skrbeli za blagor družine in varovali človeška življenja od spočetja do smrti. Zagotovil jim je še molitveno povezanost z njimi v upanju, da bo srečanje pripomoglo k večji edinosti med njimi in bo dodatna spodbuda k novi evangelizaciji Evrope. Jutri se bo zasedanje nadaljevalo s predstavitvijo razmer v posameznih evropskih državah.

Sicer pa bo prvi del zasedanja namenjen razpravi o vlogi družine v evropski družbi, demografskim spremembam, deležu priseljevanja in rasti števila prebivalcev, spremembam navad v družinskem življenju in definiciji družine v nacionalnih zakonodajah. Udeleženci bodo prisluhnili evropskim strokovnjakom s področja demografije, prava in družinske psihologije.

V drugem delu srečanja se bodo predsedniki škofovskih konferenc seznanili z delom različnih odborov in komisij, ki delujejo v okviru CCEE, o dialogu z različnimi organi Evropske unije ter o poteku priprav na drugi katoliško-pravoslavni forum, ki bo potekal od 18. do 22. oktobra 2010 v Grčiji.

Plenarnega zasedanja se bodo udeležili tudi predstavniki Svetega sedeža: prefekt kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet, apostolski nuncij na Hrvaškem msgr. Mario Roberto Cassari ter delegati delovnih teles SECAM in CELAM.

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra in škof iz Kišinjeva (Chişinău) v Moldaviji. Predsednik Sveta je kardinal Péter Erdö, nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas, podpredsednika pa sta kardinal Josip Bozanić, zagrebški nadškof, in kardinal Jean-Pierre Ricard, nadškof iz Bordeauxa. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallenu v Švici.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.