Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Tisoči mladih na beatifikaciji Chiare Luce Badano

Svet | 09.09.2010, 09:41

Beatifikacije Chiare Luce Badano, ki bo v Rimu od 25. in 26. septembra se bo udeležilo več tisoč mladih iz več kot 40-ih držav. Chiara je bila mlada Italijanka, rojena v Savoni in je umrla 7. oktobra 1990, po hudi bolezni, stara komaj 18 let.

Chiara Luce Badano je živela karizmo Gibanja Marijino delo in prav mladi iz Marijinega dela so med svojimi vrstniki razširili novico o izjemnosti njenega življenja. Na spletni socialni mreži Facebook ter na YouTube lahko o življenju Chiare Luce najdemo pesmi, razne gledališke odlomke ter muzikale v kar 37 različnih jezikih. V nekaterih državah po svetu se v času slavja organizirajo vzporedna srečanja, ki bodo z glavnim dogajanjem v Rimu povezani preko televizije ali interneta. Chiara Luce je že postala nekakšen ''fenomen'' globalnih medijev, poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.

V soboto 25. septembra bo v svetišču Marije Božje ljubezni v Rimu najprej slovesna sveta maša, med katero bo Chiara razglašena za blaženo. Sveto mašo bo daroval prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov Angelo Amato. Po maši se bodo mladi odpravili v Vatikan, kjer se bo v dvorani Pavla VI. odvijalo praznovanje z naslovom ''Chiara Luce Badano - Življenje Ljubezen Luč'', ki ga za mlade pripravljajo mladi. Zaradi napovedane velike množice ljudi je predviden tudi neposreden prenos dogajanja preko velikega zaslona na trgu svetega Petra v Vatikanu.

Praznovanje se bo nadaljevalo tudi v nedeljo, ko bo v baziliki Svetega Pavla zunaj obzidja zahvalna sveta maša, ki jo bo daroval papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Maša se bo sklenila s prenosom papeževe opoldanske molitve angel gospodov.

Acquiski škof Livio Maritano je za radio Vatikan dejal, da je svetost potrebna tudi danes in da je potrebno mladim pomagati, da najdejo smer in cilj za premagovanje negotovosti in samote, za reševanje njihovih vprašanj v odnosu do neuspehov, bolečine, smrti in vsakodnevnih nemirov. Predsednica Gibanja Marijinega dela Maria Voce je ob tem dodala, da nas Chiara Luce, ki je prva iz gibanja dosegla to stopnjo svetosti, opogumlja, da bi verjeli v logiko evangelija, v pšenično zrnje, ki pade v zemljo in umre ter obrodi velik sad. Njen svetel zgled življenja, zaključuje Marija Voce nam bo pomagal oznaniti svetu, da je Bog ljubezen.

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...