Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Srečanje Stična mladih

Slovenija | 17.09.2010, 10:02

V soboto je srečanje Stična mladih, ko se bodo iz vseh strani države vile množice naše mladine na srečanje, ki bo letos potekalo že 29.

Ob tem naj izrazim zahvalo vsem, ki so pripravljali Stično v vseh teh letih in še posebej duhovnikom, ki so vodili organizacijo, priprave in izvedbo: Rudiju Konciliji, ki je s srečanji mladih leta 1981 pričel ter Janezu Grilu, Borutu Koširju, Milanu Knepu, Andreju Pozniču in Gregorju Kuneju, ki so jih s prizadevnim delom ohranili do danes.

 

Zakaj mladi že skoraj trideset let, leto za letom množično romajo v Stično? Menjavajo se generacije mladih, Stična pa ostaja. Tisti, ki so leta 1981 prvič prišli v Stično, so danes že prekoračili ali pa se z velikimi koraki približujejo petdesetim. Stična je postala prostor prijateljskega druženja in srečevanja mladih v Kristusovem imenu. Kjer se utrjujejo prijateljstva in sklepajo nova. Kjer se mladi v sproščenem vzdušju dobro počutijo, se zabavajo, so aktivni in ustvarjalni.

Ampak Stična ni kakršnokoli prijateljsko druženje in srečevanje, ampak v Kristusovem imenu. Kaj to pomeni?

To pomeni, da mladi v Stično prihajajo skupaj iskati Kristusovega duha, se skupaj ob njem navdihovati, se mu skupaj zahvaljevati in priporočati. Poseben čar je to delati skupaj, skupaj še s tisočimi. Ob tem se medsebojno spodbujajo, krepijo in utrjujejo v zavesti pripadnosti. S tem se na poseben način izpolnjuje Kristusova obljuba: »Kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi«. Občestvenost, življenje v skupnosti verujočih, je za nas kristjane ne samo nekaj zanimivega in prijetnega, ampak tudi izpolnjevanje Jezusovega naročila. In Stična je nedvomno čudovit izraz te Jezusove spodbude.

Mladi se Stične radi udeležujejo. Na srečanjih je bilo od nekdaj veliko petja in sploh veliko dogajanja. V zadnjih letih, je aktivnosti še več, tako rekoč za vsakega nekaj. Vse to je ob množični siceršnji ponudbi, s katero se mladi soočajo in za njih ni vedno dobra in koristna, gotovo še dodaten razlog, da prihajajo, vendar pa sem prepričan, da tisto temeljno, srečati Kristusa skupaj s svojimi vrstniki, ostaja od prvega srečanja do danes enako, tisto najbolj pomembno.

Zato sem trdno prepričan, da nima Stična samo častitljive preteklosti, ampak tudi svetlo sedanjost in prihodnost. Mladi bodo namreč v svetu, kakršnega živimo, vedno in verjetno celo vedno bolj goreče iskali pravi izvir, pravo živo vodo, ki jih bo pomirila, spodbudila in osrečila. Ki jim bo pomagala na njihovih vsakdanjih poteh. Ki jim bo sopotnica v veselih trenutkih in tolažnica v časih najhujših preizkušenj. In ta živa voda je vera v vstalega Jezusa Kristusa.

Vsem mladim, ki se bodo jutri udeležili tradicionalnega mladinskega srečanja, želim bogatih duhovnih doživetij in veliko pristnega prijateljstva v čudoviti notranjosti in okolici starodavne Stiške opatije.

Slovenija, Komentar tedna
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.