Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI.: Ne popuščajte vplivu mafije

Cerkev po svetu | 04.10.2010, 11:22 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. se je včeraj mudil v Palermu na Siciliji. Dopoldanske svete maše se je udeležilo približno 200 tisoč ljudi. Sveti oče je v pridigi omenil številne težave, s katerimi se soočajo tamkajšnji prebivalci, zlasti brezposelnost in organiziran kriminal. Popoldne se je v palermski katedrali srečal z duhovniki, redovniki in redovnicami. Zvečer pa je sledil še najbolj pričakovan dogodek dneva – srečanje z mladimi in družinami.

Mladim in družinam je Benedikt XVI. za zgled postavil Chiaro Luce Badano, ki je bila za blaženo razglašena prejšnji teden. Naj spomnimo, da je umrla leta 1990, pri še ne 19-ih letih. Papež je poudaril pomembnost odnosa med starši in otroki, saj je to plamen vere, ki se posreduje z roda na rod. V družini se oblikuje prvi smisel življenja.

Tem besedam je sledil močan in tudi najbolj pričakovan papežev poziv mladim, naj se ne bojijo upreti zlu. O tem jim je spregovoril s prispodobo drevesa.

„Skupaj boste kot gozd, ki raste, morda tiho, vendar sposobno obroditi sad, prinesti življenje in globoko prenoviti Sicilijo. Ne popuščajte vplivu mafije, ker je to pot smrti, ki ni v skladu z evangelijem.“

Kot že omenjeno, se je papež popoldne srečal tudi z duhovniki. Povabil jih je, naj posebno pozornost namenjajo mladim. Z besedami Janeza Pavla II. je dejal, naj na stežaj odprejo vrata cerkva mladim, da bodo lahko odprli svoja srca Kristusu. Spomnil se je tudi palermskega duhovnika Giuseppeja Puglisija, ki ga je ubila sicilijanska mafija. Posvečal se je vzgoji otrok in mladostnikov, hkrati pa si je prizadeval, da bi vse krščanske družine živele svojo temeljno poklicanost, to je biti prva učiteljica vere za otroke.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...