Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Sv. Vincencij Pavelski in bl. Chiara Luce Badano vzora ljubezni, ki prinaša srečo

Cerkev po svetu | 26.09.2010, 13:32 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. se je z današnjim opoldanskim nagovorom poslovil iz Castel Gandolfa. V četrtek se namreč vrača v vatikansko apostolsko palačo. Kot običajno, je spregovoril o evangeljskem odlomku današnje nedelje, ki tokrat govori o bogatinu in ubogem Lazarju. Povezal jo je z jutrišnjim godom sv. Vincencija Pavelskega, zavetnika katoliških dobrodelnih organizacij, in pričevanjem Chiare Luce Badano, ki je bila včeraj razglašena za blaženo.

Rdeča nit papeževega nagovora je bila Ljubezen z veliko začetnico. Evangeljska prilika o bogatinu in ubogem Lazarju nas opominja, da moramo v življenju na tem svetu poslušati Gospoda, ki nam govori po Svetem pismu in živeti v skladu z njegovo voljo, sicer bo po smrti prepozno za kesanje. Hoditi moramo po poti ljubezni, vendar ne v smislu čustva, ampak v smislu služenja drugim. V zvezi s tem je papež spomnil, da jutri obeležujemo god sv. Vincencija Pavelskega, zavetnika katoliških karitativnih organizacij; letos mineva okroglih 350 let od njegove smrti. Kot duhovnik se je gibal tako v aristokratskih krogih, kot med najnižjimi sloji pariškega prebivalstva. Iz ljubezni do Kristusa je znal organizirati trajne oblike službe revnim, iz katerih se je razvila kongregacija hčera krščanske ljubezni, ki je bila prva ženska kongregacija, ki je svoje posvečeno življenje živela med ljudmi.

Dokaz, da le Ljubezen z veliko začetnico prinaša pravo srečo, je tudi Chiara Luce Badano, ki je umrla pri 18-ih letih in je bila včeraj razglašena za blaženo. Kot je dejal papež, je to praznik za vse mlade, ki lahko v njej najdejo vzor krščanstva.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.