Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Leše nad Prevaljami: V na novo potrjenem povojnem grobišču 700 žrtev

| 06.09.2010, 11:34 Marta Jerebič

Služba za vojna grobišča je minuli teden odkrila novo veliko povojno grobišče na Lešah nad Prevaljami. Rezultati sondiranja so presenetili preiskovalce, saj so pričakovali blizu sto trupel, glede na preiskave pa jih je približno 700. Grobišče je zdaj uradno potrjeno.

Služba za vojna grobišča ministrstva za delo, ki jo vodi Marko Štrovs, je minuli torek in sredo po letnem programu opravila sondiranje prikritega grobišča na Lešah. Nahaja se v gozdu, ki je zrasel na območju nekdanjega rudnika južno od leške cerkve sv. Ane. Gre za jamo, dolgo 21 metrov in široko okoli 3 metre.

Po celi tej površini smo našli posmrtne ostanke ljudi, ki so imeli zvezane roke na hrbtu in glave prestreljene ali pa razbite z nekim topim orodjem.

Po pričanjih in dokumentih, ki so jih proučili pred tem sondiranjem gre verjetno za žrtve, ki jih je 4. bataljon 3. brigade VDV ob koncu vojne aretiral na področju Pliberka in Koroške. Ti ljudje so bili potem prepeljani v Ravne in na Prevalje, od tam pa na Leše, kjer jih je neka ubijalska četa pobila.

Ker gre za dokaj veliko število najdenih posmrtnih ostankov, pravijo, da je bilo 19 kamionov ujetnikov tam pobitih. Ne gre samo za to skupino aretirancev s koroške, ki je štela 98 ljudi, ampak tudi za druge ljudi z območja Koroške tja do Radelj, ki so jih takrat v prvih povojnih dneh aretirali in so izginili neznano kam.“

Grobišče na Lešah je zdaj pod policijskim varstvom, na potezi pa je državni tožilec, ki mora odločiti, ali uvesti preiskavo, ali ne. Glede na to, da so po dosedanjih ugotovitvah domnevni storilci že mrtvi, preiskave verjetno ne bo. Ministrstvo za delo pa mora sprejeti odločitev glede ureditve groba.

 

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...