Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Škof Lipovšek: kandidatov še zdaleč premalo

Cerkev na Slovenskem | 03.09.2010, 11:02 Petra Stopar

Pred molitvenim dnem za duhovne poklice, ki bo v soboto, 11. septembra, bo že nocoj po župnijah celjske in novomeške škofije molitvena noč. Geslo pastoralnega leta krščanske dobrodelnosti in solidarnosti „Nosite bremena drug drugemu“ vabi posameznike in skupnosti, da tudi z molitvijo dejavno vstopimo v to dogajanje.

Z nocojšnjo molitveno nočjo v škofijah Celje in Novo mesto se v nekem smislu nadaljuje tudi Slovenski evharistični kongres, na katerega so se mladi pripravljali z molitvenim bdenjem, ob zori pa prinesli podobo Marije Pomagaj na stadion, so sporočili v Škofiji Celje.

Kot je v pogovoru za naš radio povedal celjski škof Stanislav Lipovšek, začetek pastoralnega leta sovpada tudi z bližajočim se akademskim letom, s tem pa pričakujemo tudi nove kandidate za študij teologije, vstope v Bogoslovno semenišče. „Hvala Bogu je nekaj glasov, da bo nekaj novih kandidatov, vendar še zdaleč premalo, in zato imamo tudi veliko priložnosti, ko uresničujemo Jezusovo naročilo, prosite Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev“, je povedal škof Lipovšek. Poleg tedna duhovnih poklicev in molitvenega dne, ki bo 11. septembra, so zato tako v Novem mestu kot v Celju, „kjer smo še posebej v zadregi in stiski pri tem vprašanju“, dodali še molitveno noč.

Nanjo vabijo zlasti mlade in pastoralne sodelavce ter vse, ki čutijo problem pomanjkanja duhovnikov, še posebej škofje, poudarja Lipovšek, „ko nas verniki prosijo 'Dajte nam duhovnika', pa ga ni in starejši omagujejo ter odhajajo“. Danes želimo tako posnemati Jezusa, ki je znal noč prebedeti v molitvi, ali pa kontemplativne redove, kot so klarise in kartuzijani, ki molijo tudi ponoči. „Ponoči sta se zgodili dve temeljni krščanski resnici, skrivnost učlovečenja in skrivnost vstajenja. Apostol Pavel tudi pravi, da je noč zibelka dneva. Bog daj, da bi bila ta molitvena noč tudi zibelka novega dne duhovnih poklicev.“

Molitveno bdenje se začenja v petek, 3. septembra, ob 19. uri v eni od celjskih župnij in nato vsako uro nadaljuje po drugih župnijah. V celjski stolnici pa bo ob 23. uri molitvena ura, na katero so še posebej vabljeni mladi, ob 24. uri pa bo polnočna sveta maša. Škof Lipovšek upa, da bi molitev pomagala, da bi tisti, „ki jih Gospod kliče – in takih, pravijo, je veliko – znali in zmogli odgovoriti na ta božji klic“.

Na spletni strani škofije Novo mesto pa so zapisali, da vsako leto znova s pričakovanjem in strahom "čakamo tisti usodni 1. oktober, ko se v Bogoslovno semenišče v Ljubljani preselijo tudi novi bogoslovci, tisti, ki so 'na novo' odgovorili Božjemu klicu. Naša majhna novomeška škofija pravzaprav vsako leto trepeta, ali bo sploh imel kakšnega novega bogoslovca in s tem nekaj upanja za prihodnja leta. Letošnja jesen bo kar se tega tiče ena bolj veselih. V bogoslovje letos (Bogu hvala) vstopajo novi kandidati, obenem eden do naših bogoslovcev vstopa v zadnje obdobje neposredne priprave na diakonsko in mašniško posvečenje."

Cerkev na Slovenskem
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...