Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
petkova maša ob svečkah (foto: Izidor Šček)
petkova maša ob svečkah

V tišini gora bliže Bogu

| 21.08.2010, 00:06 Nataša Ličen

Prvi dan na Voglu, kjer smo se zbrali prvi udeleženci 32. srečanja PRO, smo sklenili z najlepšim, ko se je znočilo, s sveto mašo v najveličastnejši katedrali, v objemu tišine in neokrnjene narave, pod milim nebom.

Sveto mašo je daroval nadškof Uran, somaševala sta p.Robert Bahčič in Franci Trstenjak. Vzdušje posebne zbranosti je ustvarjala pritajena luč sveč, ki so na posameznih mizah, kar zunaj, pred osrednjim planinskim poslopjem na Voglu, edine razsvetljevale noč. Zbralo se nas je lepo število, kar okrog 95.
Nadškof Uran je v pridigi med drugim spomnil na čas pismoukov, ko so se spraševali, katera je največja zapoved, v zadregi so bili tudi učitelji postave. Predpise so tako razpršili, da se nihče več ni znašel. Imeli so 365 prepovedi, kolikor je bilo dni v letu ter 248 zapovedi, kolikor je delov telesa, torej skupaj 613 predpisov. Jezus pa je vse povezal v eno samo zapoved: "Ljubi Godpoda, svojega Boga z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem." Druga zapoved pa je: "Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe!" Jezus pa to ni samo učil, ampak je to tudi uresničil, ko je umrl na križu. Na križu se je razodela božja sodba nad človekom, ki se imenuje usmiljenje in odrešenje.

Sveta maša ob svečah
Sveta maša ob svečah © Blaž Lesnik

 

Življenje, ki ga živiš samo zase, ni veliko vredno. Tudi življenje, ki je enolično, ni dobro. Nadškof Uran je v pridigi spomnil tudi na godovnjaka 20. avgusta, na opata sv.Bernarda, ustanovitelja cistercijanskega reda. Na velikega človeka, ki je izrekel in uresničil številne modrosti. Med poznanimi je njegova razdelitev dneva, na štiri enake dele, na šest ur molitve, šest ur fizičnega dela, šest ur umskega dela ter na šest ur spanja. Prav raznovrstnost daje življenju polnost. Na prvo mesto je dal pravilo: moli in delaj. Molitev je prva. Človek pa je to spreminjal, enkrat na delaj in moli, danes pa samo delaj in delaj.

V današnjem času ne najdemo več časa za sočloveka, za Boga.

Mi, ki smo zbrani na Voglu, pa smo si ga vzeli, v želji, da bi bili bliže sebi, sočloveku in bliže stvarstvu ter Bogu. Če nam bo to kolikor toliko uspelo, se bomo domov vrnili bogatejši.

Koča v luninem siju
Koča v luninem siju © p. Robert Bahčič

Že sv. Bernard je dejal, da je najgloblja spoznanja o skrivnosti življenja in svetega pisma doživel, zaslutil prav v gozdu, v tišini narave. Ob koncu je nadškof Uran dodal, naj bo večerna sveta evharistija, ki smo je deležni, priložnost za zahvalo ter priprošnjo, da bi tukaj skupaj doživeli veliko lepega.

Če, dragi obiskovalci naših spletnih strani, pridete na Vogel jutri, boste z nami in prof. Borisom Khamom, dopoldne lahko opazovali sonce, potem morda v lastni režiji skočili na enega od bližnjih vrhov in se nam v sklepu dneva, ob 17-ih pridružili pri sveti maši. Zbrali se bomo pri tako imenovani "Burji". Sobotni večer pa bo sploh nekaj posebnega. Obiskala nas bosta zakonca Štremfelj, ki sta pred dvajsetimi leti, kot prvi zakonski par, skupaj osvojila Everest. P.Robert pa nam bo pokazal nekaj trikov spretnih rok.

Smo vas navdušili? Morda dodamo še, da se je že pred polnočjo nad Voglom zjasnilo, jutri bo torej idealno v gorah, zato, pridete, kaj ne?

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.