Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Irena Temlin in Sonja Pungertnik v studiu (foto: Andrej Novljan)
Irena Temlin in Sonja Pungertnik v studiu

Irena Temlin v oddaji Luč v temi

| 04.08.2010, 08:23 Matjaž Merljak

Sonja Pungertnik je v oddaji Luč v temi v torek, 3. avgusta 2010, gostila Ireno Temlin. Oslepela je pri 41-ih letih, ko je dobila herpes na očeh. Zelo pogreša vožnjo avtomobila, gibanje, da se ne more obleči in iti nekam sama.

Vid je izgubila v desetih dneh. Ta čas je bila v bolnišnici in ni vedela, kaj jo čaka. Prvi trenutki so bili težki. Spremljal jo je občutek nemoči, a nikoli ni razmišljala o najbolj črnem scenariju. Ni zapadla v depresijo, je take vrste človek, ki se ne sekira za vsako malenkost. Nekaj vida še ima. V prostoru razloči, kje je okno, kje gori luč, kje je prižgan televizor.

Pred izgubo vida je živela običajno življenje. Bila je zaposlena, pol leta pred izgubo vida, je šlo podjetje v stečaj. Pristala je na zavodu za zaposlovanje, kmalu so jo upokojili. Ob izgubi vida je bilo vsem bližnjim zelo hudo. Še posebej so trpeli bližnji in prijatelji. Vse prijatelje je obdržala.

Svojo življenjsko zgodbo je zapisala v prozi, ki jo predstavlja skupaj s kulturno skupino Optimisti. Dejavna je v medobčinskem društvu slepih v Ljubljani. Tam se je naučila brajice, sodeluje pri več dejavnostih, sicer pa si v življenju pomaga tudi z računalnikom.

Tudi poslušalci ste lahko poklepetali z gostjo. Prisluhnite posnetku ali ponovitvi nocoj ob 23h.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.