Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Požari v Rusiji (foto: nn)
Požari v Rusiji

Pravoslavna cerkev v pomoč žrtvam požarov

Svet | 17.08.2010, 12:29

Ruska pravoslavna Cerkev je zbrala že 200 ton človekoljubne pomoči in 15 milijonov rubljev za ljudi, ki so jih prizadeli požari. Patriarh Kirill je ob tem pohvalil delo številnih prostovoljcev, med njimi še posebej mladih. Mnogi med njimi so tvegali celo lastna življenja, da so pomoč odpeljali v kraje, prekrite z dimom.

Brez solidarnosti no mogoč dostojno živeti

Moskovski patriarh je spregovoril tudi o pozitivnih znamenjih v ruski družbi. „Vse to, kar se je zgodilo, nam pomaga razumeti, kako pomembna je solidarnost, brez katere je nemogoče živeti v družbi, vredni človeka“, je dejal patriarh Kirill. Po njegovih besedah je dobro znamenje, če so ljudje, še posebej mladi, pripravljeni odgovoriti na trpljenje ljudi. „Bog nam s tem pomaga rasti v edinosti in solidarnosti“, je še dodal.

Kot je znano je osrednja Rusija v plamenih že vse od konca julija. Škoda je za zdaj ocenjena na najmanj 15 milijard dolarjev.

Pomoč pa so Rusiji že obljubile različne države. ZDA so v Rusijo poslale gasilsko opremo in številne druge potrebščine v višini štiri in pol milijona dolarjev, ruskemu Rdečemu križu pa so podarile še 50 tisoč dolarjev, s katerimi bodo pripomogle k nakupu oblačil, hrane in številnih drugih reči za žrtve požarov. Bolgarska prestolnica Sofija pa je Moskvi ponudila rešitev za moskovske nosečnice. Te bi sedaj lahko zaradi zdravju škodljivega dima nad Moskvo rojevale v Sofiji.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...